njima je najgore

Saznajte jeste li 'idealna' nezaposlena osoba kojoj je najteže pronaći posao u našoj županiji

Objavljeno: 29.10.2016. 11:08

Foto: Arhiva

Nisu svi nezaposleni na burzi u jednakom položaju - naime, neki su "jednakiji" od drugih, pa su im šanse za zaposlenje manje od i inače ne baš jakog prosjeka. Pogledajte koji faktori utječu na to i kako bi izgledala osoba sa, statistički gledano, najmanje šanse da nađe posao u našoj županiji.

Školska sprema

Da bi se odredilo koja je školska sprema najgora za traženje posla, treba uzeti u obzir dva faktora: strukturu nezaposlenih i postotak onih koji su našli posao. Primjerice, preko 54% nezaposlenih ima završenu srednju školu. S druge strane, od svih koji su prošli mjesec našli posao 51,7% upravo je iz ove skupine. To i dalje pokazuje blagi negativan trend među onima sa završenom srednjom. No, daleko je najgora situacija kod onih koji nisu završili ni osnovnu školu - njih je na burzi 7,3%, a od svih zaposlenih prošloga mjeseca oni čine tek 1,7% - odnosno, svaki 60. novozaposleni nema školu. Ovaj vrlo negativan omjer (4,3:1) znači da je najteže posao naći onima bez ikakve škole. Dodamo li tome podatak da je najviše nezaposlenih - gotovo 35% - u oblastima jednostavnih zanimanja, onda postaje sasvim jasno koliko je nedostatak školske spreme otežavajući faktor u nalaženju posla.

Dob i spol

Već smo pisali na temu dobi - čini se da je u našoj županiji podjednako teško biti mlađi od 30 i stariji od 50. No, ako bismo se odlučivali koja je dob osobito nepogodna za nalaženje posla, onda je to svakako ona starija - između ostalog i zato što je tim ljudima puno teže steći neko osposobljavanje ili prekvalifikaciju koja bi ih učinila zapošljivim.

>> GODINE JESU VAŽNE Pogledajte u kojoj dobi imate najmanje šanse naći posao u našoj županiji

Što se tiče spola, nešto je gora situacija sa ženama - one u prosjeku čine 50,7% nezaposlenih. Kod mladih je ta situacija još gora - 57% mlađih od 30 su žene. Kod starijih je nešto manji postotak nezaposlenih žena nego muškaraca - ali to je vjerojatno uvjetovano i time što žene u toj dobi jednostavno odustaju od posla. Uglavnom, uzevšsi sve faktore u obzir, prilično je opravdano zaključiti da je najteže ženama u dobi iznad 50 godina.

Važno je i prebivalište

Nije ni nebitno gdje se nalazite na području županije. Ako uzmemo apsolutne brojke u obzir, onda je najviše nezaposlenih u gradu Varaždinu - njih oko 2500. No, najteža situacija ipak nije u Varaždinu - triput manji Ivanec ima preko 1550 nezaposlenih. Otprilike je  točno dvaput teže naći posao ako živite na području Ivanca nego ako živite na području Varaždina. Usporedbe radi, Ludbreg koji je otprilike 5 puta manji od Varaždina ima i 5 puta manje nezaposlenih, a slična je situacija i s Novim Marofom. Cestica koja je desetak puta manja od Varaždina ima i desetak puta manje nezaposlenih. Koliko god bi se brojke mogle još preciznije računati, ipak je sasvim jasno da je problem sa zapošljavanjem u našoj županiji najteži upravo podno Ivančice - tamo je dvaput teže naći posao nego bilo gdje drugdje u županiji. Na kraju, utemeljeno se može zaključiti kako je u našoj županiji najteže naći posao ako ste neškolovana žena starija od 50 godina s prebivalištem na području Ivanca.

 

Komentari