podržava ih i papa franjo

USKORO OPET BDIJENJA PROTIV POBAČAJA Razgovarali smo s voditeljicom i o akciji ali i o pozdravu ZDS

Objavljeno: 10.09.2017. 18:35

Zadnja izmjena: 10.09.2017. 19:01

Za nešto više od 2 tjedna - točnije, 27. rujna - u Varaždinu, ali i u drugim krajevima zemlje i svijeta, opet započinju 40 dana molitve za život. I dok je molitve ranije organizirala laička udruga Betlehem, ovaj put je to povjereno međunarodnoj inicijativi 40 Days for Life.

Ova ekumensko molitvena inicijativa - kako saznajemo iz njima bliskih krugova - umrežena je po cijeloj Hrvatskoj, a jako je dobro povezana i s ograncima u Americi i Engleskoj.

'Borite se!'

U travnju su članovi inicijative bili primljeni i kod samog pape Franje. 

- Radite najbolje moguće djelo! Spasite što je više moguće života! Ohrabrujem vas i blagoslivljam svakim blagoslovom. Nema važnijeg od ovog djela, budite ustrajni i puno, puno molite! Hvala vam što činite Božje stvari danas! Papa je uz vas! Molite puno za mene! Borite se, borite se, borite se! - rekao im je tada papa.

Varaždinskom ogranku podršku će dati bivši MMA borac Damir Mirenić, dok je za voditeljicu odabrana Ivančica Kozina Milovec, aktivistica rođena u Metkoviću a udana u Varaždinu.

- Nema potrebe o meni pisati, nisam ja bitna u toj priči, već su bitna nerođena djeca, majke i očevi, cijele obitelji koje nisu upoznate s problemima i traumama koje nosi pobačaj. Nitko nije izuzet, svi smo na vjetrometini problema koje pobačaj nosi sobom. Bez obzira jesmo li ili nismo na bilo koji način sudjelovali u istom. - odgovorila nam je Kozina Milovec na inicijalni upit za kraću komunikaciju. Ipak je ubrzo postala pričljivija, premda i dalje nije htjela da se govori o njoj.

- Možete reći da sam zaposlena kao običan prodavač u jednoj maloj firmi, te sam rodom iz Metkovića. - rekla je o sebi, ne želeći da itko ima neugodnosti zbog njezinog angažmana.

'Da je to vjerski pozdrav...'

Ivančica Kozina Milovec ima i javni Facebook profil, na kojemu najčešće stavlja statuse religijskog ali i političkog karaktera. Neke od njih je posvetila i iznova aktualiziranoj temi pozdrava 'Za dom - spremni!', pa smo je izravno pitali što o tome misli. Ona se na to nasmijala.

- Prvi komentar mi je uistinu smijeh. Ne zlonamjerni, naravno. Otvorene su mi neke teme, ne sve. 'Za dom - spremni' je po meni ratni poklik. Kada si u ratnom okruženju, onda mozak drugačije funkcionira. I sam Mesić je za vrijeme rata pjevao tzv. ustaške pjesme, a ako ćemo tražiti najmanjeg ustašu u Hrvata, onda je to gospodin Mesić. Nemam ništa protiv tog pozdrava, ali ne bih s njim niti koga izazivala, niti dopustila bilo kome da ga zabranjuje. No, ako se zabrani, ja ću poštivati zabranu. Jasno. - bio je njezin odgovor, kojega je ipak ubrzo i dopunila:

- I uistinu mi je pozdrav manje bitan. Da se radi o nekom vjerskom pozdravu, onda bih se i ja javno usprotivila zabrani. Ovako što god nadležni odrede, neka tako i bude. Nas ne smiju svađati nikakve ploče niti kakvi laički pozdravi. Moramo širiti ljubav, pomirenje, dijalog. Moramo postati svjesni da smo uistinu braća i sestre, bez obzira kojoj naciji pripadali. - ističe.

'Dajte mi jedan razlog protiv...'

Molitvena bdijenja pred bolnicama - kao i traženje zabrane pobačaja - već dugo izazivaju kontroverze u našoj i svjetskoj javnosti. Nas je zanimalo i što misli o stavu da bi se ovakva akcija trebala i zabraniti

- Zabraniti javnu molitvu, odnosno bdijenje? Ne podsjeća li to na neka bivša, mračna vremena? Mene svakako. Mi nismo u krugu bolnice, niti u blizini ginekologije. Čak nas oni koji dolaze na pobačaj ni ne vide. Kako onda ometamo bilo koga u njegovom naumu? Voljela bih da mi se navede barem jedan valjan razlog zbog čega bi se trebalo zabraniti bdijenje ispred bolnice, jedan valjan argument koji ide u prilog zabrani. - izričita je Ivančica Kozina Milovec.

Komentari