Optužnica protiv umirovljenog generala MUP-a iz Varaždina

Piše: evz/HRT.hr

Objavljeno: 27.01.2015. 12:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Izvor: www.hkv.hr

Željko Sačić, rođen u Varaždinu, ocijenio je lažima i pravnim šikaniranjem optužbe zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva, koje ga sumnjiči da je zabranio očevid nakon ubojstva šest civila u selu Gruborima u kolovozu '95 godine, piše HRT.

- Neugodno sam iznenađen. Sve smo to dokazali u prethodnim procesima. To su notorne laži. Ta kvazi optužnica koja mi se stavlja na teret ta zlodjela je zapravo zlouporaba prava. Sve što je dosad utvrđeno u raznim postupcima apsolutno govori da ja nisam spriječavao očevid, nisam bio nadležan za to, zapravo ta dva dana nisam bio ondje - istaknuo je Sačić.

Zbog ratnog zločina nakon akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je podiglo optužnicu protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko koji je u lipnju prošle godine nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

Sačić i Drljo terete se ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. kolovoza 1995.

Sačića tužiteljstvo tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu, propustio osigurati učinkoviti nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, sukladno međunarodnim konvencijama.

Terete ga i da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje očevida te neistinito izvješće dostavio Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravomoćno oslobodio Drlju i njegova suoptuženika Božu Krajinu. U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije zasjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubojstvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Izvor: HRT.hr

Komentari