Petorka švercala Turke redovnim autobusnim linijama kroz Varaždin

Objavljeno: 20.11.2014. 20:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: UNODC

Izvor: Ilustracija

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj 19. studenog je održana izvanredna konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati kriminalističkog istraživanja u sklopu operativne akcije "Family". Riječ je o akciji međunarodnog karaktera čiji je nositelj PU dubrovačko-neretvanska.

Policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske u koordinaciji sa Službom organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a i USKOK-om, i u suradnji s dvjema policijskim upravama i to Međimurskom i Varaždinskom te Graničnom policijom Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, proveli su kriminalističko istraživanje nad ukupno 15 osoba zbog sumnje u udruživanje za počinjenje više kaznenih djela vezanih za krijumčarenje ljudi.

Temeljem početnih saznanja PU dubrovačko-neretvanske o organiziranoj skupini koja se bavi krijumčarenjem osoba, u koordinaciji s USKOK-om, početkom ožujka 2014.godine započelo se s provođenjem operativne akcije "Family".

Prikupljena saznanja ukazivala su kako se državljani Turske krijumčare iz Bosne i Hercegovine preko teritorija Republike Hrvatske u cilju dolaska do zemalja Europske unije.

Kao rute krijumčarenja iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku utvrđena su područja između Metkovića i Vrgorca, odakle su se strani državljani redovnim autobusnim linijama ili osobnim vozilima prebacivali do Zagreba, Varaždina i Čakovca gdje im se na raznim lokacijama organizirao smještaj nakon čega su se opet nezakonito prevozili na područje Republike Slovenije i dalje prema Italiji i Austriji.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje kako su se osumnjičene osobe povezale s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su u više navrata organizirali nezakonito prebacivanje najmanje 21 državljanina Turske, od kojih je njih 10 zatečeno i procesuirano u više policijskih uprava na području Republike Hrvatske. Sumnja se da je novčani iznos za koji je organizirana skupina nezakonito prebacivala osobe iz Turske do krajnjeg odredišta u zemlje EU, iznosio najmanje 5 500  eura po osobi. Dio spomenutog iznosa dobivali su osumnjičeni državljani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su pripadnici ove zločinačke organizacije.

Ovo višemjesečno kriminalističko istraživanje rezultiralo je uhićenjem četiri muške i jedne ženske osobe na području Varaždinske i Međimurske županije, koji su po završetku kriminalističkog istraživanja privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je protiv još dvije muške osobe kaznena prijava podnesena redovnim putem. U sklopu ove akcije na području Bosne i Hercegovine uhićeno je osam osoba.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv sedam hrvatskih državljana podnesena je kaznena prijava zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela "Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj" iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, u svezi kaznenog djela "Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja" iz čl. 329. st. 1. toč. 2. istog zakona.

O pojedinostima akcije na konferenciji su, uz načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića i voditelja Službe kriminalističke policije Đura Đurkovića, govorili i predstavnici Granične policije Bosne i Hercegovine i to Josip Šako, šef Odsjeka za istrage Centralnog istražnog ureda i Eldin Smailagić, inspektor za istrage u Centralnom istražnom uredu.

Komentari