Suđenje Ptičeku: Sredstva od prodaje zemljišta Mercatoru su reinvestirana

Objavljeno: 19.11.2014. 16:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva

Nastavljeno je suđenje Miljenku Ptičeka kojeg se tereti za zlouporabu u gospodarskom poslovanju. U utorak su ispitana ondašnja predsjednica Nadzornog odbora Parkova Darinka Hajduk - Vučić, koji je jednoglasno donio odluku o isplati bonusa direktoru...

Ptičeka se optužnicom tereti da je tijekom 2009. i 2010. kao direktor Parkova naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. isplati iznos od 623.220 kuna, što je pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa. Naime, zarada od blizu 20 milijuna kuna nije nastala iz redovnog poslovanja Parkova, već izvanrednim priljevom od prodaje (gradskog) zemljišta trgovačkom lancu.
Odluka o isplati bonusa donijeta je na sjednici Nadzornog odbora tvrke 2009. godine, a ondašnja predsjednica Nadzornog odbora Darnika Hajduk – Vučić ističe da je odluka donesena jednoglasno.

- Ptiček nije vršio pritisak na nas. Na toj sjednici donijeta je odluka da se Ptičeku kao direktoru isplati bonus koji mu je reguliran ugovorom o radu. Prezentirana je situacija vezano uz pravo optuženika na nagradu, na sjednici je bio prisutan odvjetnik Uskoković koji je dao svoje pravno mišljenje o tome da je optuženik imao pravo na isplatu nagrade. Isto tako, pribavljeno je bilo i izvješće revizora, odnosno tvrtke Revidicon te je odluka o tome da se direktoru isplati bonus bila jednoglasna, odnosno svi smo bili suglasni da mu pripada ovaj bonus koji je reguliran ugovorom o radu. Nitko nije vezano uz takvu odluku imao bilo kakve prigovore – ističe Hajduk – Vučić te dodala kako su sredstva od prodaje zemljišta Mercatoru reinvestirana.

- Sredstva koja su dobivena prodajom zemljšta su reinvestirana na način da je kupljeno zemljište za proširenje proizvodnje. Optuženik nas je izvijestio da je dogovorena poslovna suradnja između TD Parkovi i Mercatora, investirano je u izgradnju dva parka, izgrađene su gospodarske zgrade, upravna zgrada te je proširena djelatnost TD Parkovi – dodala je Hajduk – Vučić.

Ptičeku se optužnicom stavlja na teret i da je od 2008. do 2010. omogućavao fizičkim osobama da konzumiraju jelo i piće u restoranu Aquacity naredivši da te račune plati tvrtka, čime je pribavio sebi i drugim osobama nepripadnu korist od ukupno 55.500 kuna. Predsjednica ondašnjeg Nadzornog odbora tvrdi da je okviru godišnjih planova postojala i stavka reprezentacije koja se kretala otprilike oko 100.000 kuna godišnje.

- S obzirom su Parkovi ostvarivali dobre rezultate smatrali smo da je to jedan primjereni iznos. Naime, u poslovnom svijetu je uobičajeno poslovne partnere odvesti na ručak i slično, a mogu reći da optuženik što se tiče korištenja reprezentacije nije prekoračio odobrene iznose. No, troškove reprezentacije nismo kontrolirali na lipu – zaključila je Hajduk – Vučić.

Komentari