Suđenje: Šumskim putevima prebacivali ilegalce u Sloveniju

Zoran Stanko

Objavljeno: 11.12.2014. 13:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Na Županijskom sudu u Varaždinu u četvrtak nastavljeno je suđenje Dragi i Mirku Hrženjaku iz Rijeke Voćanske koje se tereti za ilegalno prebacivanje stranih državljana preko graničnog prijelaza na području Cirkulane...

Dragu Hrženjaka, koji trenutno živi u Velikoj Gorici, tereti se da je 20., 22. i 29. lipnja 2002. preuzeo 22 strana državljana na neutvrđenom mjestu u Hrvatskoj te ih ilegalno prebacio preko granice van službenog graničnog prijelaza na području Cirkulane. Optužba tvrdi da je cijelu operaciju dogovarao sa slovenskim državljanima te da je za to pribavio materijalnu korist.

Mirko Hrženjak je optužen da je 2. kolovoza 2002. na neutvrđenom mjestu u Hrvatskoj preuzeo devet stranih državljana radi njihovog prebacivanja u Sloveniju i na zapad nakon čega su bili podijeljeni u dvije grupe i nastavili put u Sloveniju. Drago je za to djelo pribavio materijalnu korist, stoji u optužnici.

Na ročištu u četvrtak svjedočio je Dragin brat Martin. On je u pravomoćnoj presudi proglašen krivim zbog prebacivanja državljana iz zemalja istočne Europe na zapad u Italiju i Austriju. Osim Martina Hrženjaka, krivnju su priznali Radovan Leskovar iz Nedelišća, Krunoslav Premužić iz Gornje Voće, Stjepan Stolnik iz Donje Voće i Darko Glavina iz Ivanca.

Martin Hrženjak tvrdi da se zbog egzistencijalnih razloga počeo baviti prebacivanjem stranih državljana preko granice, no ističe da njegov brat i susjed Mirko to nisu radili.

- Ni moj brat Drago ni susjed Mirko nisu sudjelovali u ilegalnom prebacivanju stranih državljanja preko granice. Gospodina Mirka znam od malih nogu i prije nije koristio mobitel, a nema ni položen vozački ispit - tvrdio je Martin Hrženjak.

Na zahtjev optužbe pušteni su djelovi telefonskih razgovora u kojima se dogovora prebacivanja ilegalaca preko granice. Martin Hrženjak istaknuo je da to nije glas njegovog brata Drage iako u jednom razgovor sugovornik sugovornika oslovljava s Dragec.

- Imam tri brata, ali to nije glas mojeg brata Drage, a ne želim reći o kojem se bratu radi - istaknuo je Martin Hrženjak.

Suđenje se nastavlja, a u nastavku procesa bit će ispitani Stjepan Stolnik koji je trebao svjedočiti u četvrtak i Mirko Bosilj. Optužba je predložila i fonetičko vještačenje.

Komentari