Sve više bolesnih i preminulih

Antun Rinkovec predsjednik Povjerenstva za zdravstvenu skrb ivanečkih branitelja

Objavljeno: 28.02.2016. 10:31

Foto: UDVDR Ivanec

Ivanečki Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na svojoj 2. sjednici u novom sazivu osvrnuo se na provedene aktivnosti od prošlog sastanka, te je izraženo zadovoljstvo s obzirom da je, po ustaljenoj praksi, sve planirano i ostvareno...

Realizirane su i neke dodatne aktivnosti, za koje je ukazana potreba tijekom protekla dva mjeseca. Tako je Ogranak krajem prošle godine sklopio ugovor o povoljnijoj kupnji sa Adria Oil, a na Izbornom saboru županijskog UDVDR – a za potpredsjednika je izabran Ljudvek Cikač, za člana Središnjeg odbora Željko Đurin, a Suda časti Martin Lukavski, što se doživljava kao priznanje od strane kolega-branitelja iz županije za kvalitetan i uspješan rad ivanečkog Ogranka.

Također, stupilo se u kontakt sa Veteranskom bolnicom Zabok, a podaci o njezinim zdravstvenim uslugama preneseni su braniteljima. Sukladno informacijama s terena neki su branitelji šireg ivanečkog područja u posljednje vrijeme koristili usluge Veteranske bolnice Zabok i iskustva su im pozitivna.

A kako bi se još više približile usluge bolnice te pojačano poradilo na preventivi zaštite zdravlja, za predsjednika povjerenstva za zdravstvenu skrb branitelja izabran je Antun Rinkovec.

Porazan postotak oboljelih

Povjerenstvo će imati od 3 do 5 članova koje će predložiti Rinkovec, a potvrditi Središnji odbor. Zadaća povjerenstva bit će informiranje i usmjeravanje članova udruge, ali i ostalih branitelja, na načine primanja potrebitih zdravstvenih usluga. Kako u veteranskoj, tako i u ostalim zdravstvenim ustanovama, a sve u cilju da se smanji porazan i zabrinjavajući postotak branitelja preminulih od najtežih bolesti.

Također, u suradnji sa županijskom Podružnicom i središnjicom u Zagrebu, u tijeku su aktivnosti na dodjeli prijenosnih računala studentima, djeci hrvatskih branitelja, a provode se i one na pomoći obiteljima socijalno ugroženih i nezaposlenih branitelja.

Gradu Ivancu su predana su tri Programa, za sufinanciranje 2. memorijalnog pohoda u spomen na poginule i umrle ivanečke branitelja, zatim za održavanje Županijskih i državnih susreta dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, te za 3. dan sjećanja na žrtvu Vukovara, a još će dva natječaja biti aplicirana Ministarstvu branitelja. 

Napomenuto je kako su pripremljeni prijedlozi za preimenovanje ulica i pojedinih institucija po poginulim braniteljima, pitanje prostora u 'braniteljskoj' zgradi u Ivancu i druge teme koje će biti prezentirane na sastanku s gradom Ivancem, koji je najavljen po završetku natječaja za financiranje javnih potreba Grada Ivanca.

Stručne tribine

Kako je taj natječaj završen 15. veljače, očekuje se  odgovor grada Ivanca o terminu održavanja sastanka vodstva grada i braniteljskih udruga.

Vezano na aktivnosti u bližoj budućnosti, radi se intenzivno na pripremi održavanja jedne ili dviju stručnih tribina tijekom ožujka i travnja, a sukladno usvojenom programu, izrađenom povodom 25. obljetnice početka Domovinskog rata, na kojima će sudjelovati i neki od prvih zapovjednika ratnih postrojbi Ivanca. Isto tako, potvrđen je program obilježavanja 24. obljetnice pogibije Josipa Magaša, koji će se u suradnji sa Udrugom građana Prigorec održati 23. travnja.

Program će se sastojati od odavanja počasti Magašu na grobu u Varaždinu i u rodnoj kući u Prigorcu, Svete mise zadušnice te sportskih natjecanja djece i mještana Prigorca i branitelja.  

Osim suradnji sa Lovačkim društvom Šumski zec Margečan, s kojim će biti održana prigodna manifestacija povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, prihvaćen je prijedlog Lovačkog društva Jelen Ivanec za suradnju sa UDVDR Ogranak Ivanec.

Pripreme za memorijal

Tako bi „10. lovački memorijal Ivan Sever Nino“ bio dio programa kojim će se 17. i 18. rujna obilježiti 25. godišnjica njegove pogibije, te osvajanja vojnog objekta na Ivanščici. S obzirom da je nositelj tog programa Hrvatski časnički zbor, prijedlog će biti razmatran na predsjedništvu Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca, gdje će se donijeti finalna odluka.

Izvješće o aktivnostima Kluba Bednja podnio je predsjednik Stjepan Galinec, te najavio skorašnji Izborni sabor, a povjerenici za Klenovnik i Donju Voću obvezali su se da će najkasnije do kraja travnja formirati Inicijativne odbore kako bi na području svojih Općina pomogli sve većem broju branitelja sa ugroženim socijalnim statusom.

Komentari