Avar i Bunić izvješće o JUGS-u proslijedit će DORH-u i USKOK-u

Objavljeno: 29.10.2014. 15:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Koliko je Javna ustanova Gradski stanovi doista dužna, tko je najodgovorniji za nastalu situaciju, zašto se problem uporno negira i gura pod tepih te slanje dokumentacije DORH-u i USKOK-u bile su samo neke od tema na koje su se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuli gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, članovi Povjerenstva koje je donijelo izvješće o financijskoj situaciji u JUGS-u.

Više od 45 dana prošlo je otkad je Povjerenstvo osnovano za češljanje financijskog poslovanja Javne ustanove Gradski stanovi donijelo svoje izvješće te ga predalo gradonačelniku Goranu Habušu.

Međutim, reakcija je izostala. Gradonačelnik izjavljuje da situacije nije tako crna kao što je to pokazalo Izvješće, a Upravno vijeće Javne ustanove Gradski stanovi želi novu reviziju, koja će, prema riječima Avara i Bunića, biti dodatan trošak od 200 tisuća kuna.

Upravno vijeće Javne ustanove Gradski stanovi naše Izvješće ne želi prihvatiti, odnosno njihova najveća zamjerka jest što Izvješće navodno nije potpisano. Izvješće je bilo potpisano i predano gradonačelniku 15. rujna. Zašto se dosad ništa po tom pitanju nije učinilo, ostaje nepoznanica – započeo je vijećnik Željko Bunić.

U jednosatnoj prezentaciji, Avar i Bunić prikazali su rezultate Izvješća o JUGS-u, financijsku situaciju, posljedice, ali i mogućnosti kako da se problem riješi. Kako je rečeno, sve je započelo zahtjevom JUGS-a da im se odobri novo zaduživanje u visini od 8,7 milijuna kuna. Gradonačelnik je osnovao Povjerenstvo koje je trebalo napraviti financijsko češljanje poslovanja JUGS-a. Međutim, Upravno vijeće smatra da oni nisu dovoljno kompetentni te da je potrebna nova revizija, koja će Grad koštati dodatnih 200 tisuća kuna, rečeno je na konferenciji. Prezentirane brojke govore da dospjele obveze iznose gotovo 30 milijuna kuna.

Ono što proizlazi iz cijele financijske analize poslovanja jest da se strogo namjenski novac trošio nenamjenski. Novcem kojeg su kupci dali JUGS-u za stanove, plaćali su se najvjerojatnije dugovi, drugi troškovi, usmjeravalo ga se na druge projekte što se sa strogo namjenskim novcem ne smije – objasnili su Avar i Bunić dodajući kako se oni nisu bavili tijekom novca, no kako će svu dokumentaciju poslati na adrese DORH-a i USKOK-a, koji bi se time trebali baviti.

Od prvotnih planova iz 2011. godine, od 4 zgrade napravljene su dvije i dva temelja. Jedna zgrada je naseljena, druga je u prodaji, a dva temelja koštala su 9 milijuna kuna. Za to je ukupno potrošeno 66 milijuna kuna. Obveze prema dobavljačima iznose 13 milijuna kuna, prema APN-u 41 milijun kuna, a prema Gradu Varaždinu 6 milijuna kuna.

Postoje indicije da su stanovi pod uvjetima POS-a prodavani imućnijim građanima. Stanovi po poticanoj stanogradnji namijenjeni su mladim obiteljima, koje pod povoljnijim uvjetima mogu kupiti stan i započeti svoj život. Kakva je to logika graditi velike stanove s više od 100 kvadrata koje si oni koji udovoljavaju POS uvjetima ne mogu kupiti – postavili su pitanje Avar i Bunić.

Napomenuto je i kako Javna ustanova Gradski stanovi ne može biti profitna tvrtka, jer je ona zapravo samo posrednik između APN-a i kupaca stanova, a financira se iz gradskog proračuna, odnosno od poreznih obveznika. Osim gradnje POS stanova, JUGS se ne bi trebao baviti ničim drugim, a poznato je da u vlasništvu ima rotor u Krležinoj ulici.

Kakve veze POS stanovi imaju s rotorima? Također, sredstva pričuve korištena su u neke druge namjene. Strogo namjenski novac, koristio se nenamjenski, ne zna se kamo je otišlo 20 milijuna kuna, a gradonačelnik Habuš, Gradsko vijeće i Upravno vijeće JUGS-a ponašaju se nonšalantno i uopće ne shvaćaju ozbiljnost situacije – izrazili su svoju zabrinutost Avar i Bunić.

U JUGS-u već tri godine nije bilo revizije, a predsjednik Upravnog vijeća Marijan Mesek nije podnosio ni godišnja financijska izvješća. Sve to, razlog je za kolektivnu ostavku Upravnog vijeća, naglasio je Avar.

Najčešće pitanje koje čujem jest tko je najodgovorniji za nastalu situaciju. Ravnatelj Kukec je operativno odgovoran da se ispune odluke koje donosi Upravno vijeće. Ono što je zabrinjavajuće jest da se ne reagira, da se pokušava diskreditirati članove Povjerenstva koji su izvješće donijeli, a sva potraživanja će doći na naplatu, a glavni jamac JUGS-a je Grad Varaždin – istaknuo je Avar.

Cijela prezentacija o stanju u Javnoj ustanovi Gradski stanovi objavljena je na servisu Scribd, gdje ju mogu vidjeti svi zainteresirani građani.

Komentari