Bablje ljeto: I u Varaždinu oboreni temperaturni rekordi

Objavljeno: 14.10.2014. 19:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija

I drugi listopadski ponedjeljak se pridružio nizu vrlo toplih, gotovo ljetnih dana.  Osobito je toplo uz obilje sunčanog vremena bilo u kopnenim krajevima. U gotovo čitavoj unutrašnjosti dan je bio tzv. topli dan, s maksimalnom temperaturom iznad 25°C, piše Crometeo.

Ipak, u srijedu i četvrtak se očekuje nešto nestabilnije vrijeme s malo kiše.

Posljednjih nekoliko dana i u Varaždinu su oboreni datumski temperaturni rekordi za maksimalnu temperaturu. Tako je novi varaždinski rekord za 12. listopada iznosio 25,2°C, a stari je bio 25,0°C i izmjeren je 1958 godine.

Ovakav period toplog i sunčanog vremena u listopadu nazivamo babljim ljetom. Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće uzima češki izraz ‘babi leti’ koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tijekom ljeta, nego samo ujesen. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka pa su ovaj period nazvali babljim ljetom.  

Ipak, analiza količina oborine Državnog hidrometeorološkog zavoda za rujan 2014. godine koje su izražene u postotcima višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom iznad prosjeka. Ekstremno kišovito bilo je na području Varaždinske županije.

Komentari