Uoči Božića donosimo božićnu poruku biskupa Mrzljaka

Objavljeno: 24.12.2010. 12:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uputio je božićnu poruku svim žiteljima Varaždinske biskupije.

Poruku donosimo u cijelosti a možete je i preslušati na linku ovdje.

“Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!“

Tim riječima poziva nas papa Leon Veliki u svojoj božićnoj propovijedi na slavlje blagdana Božića. Poziva nas da u svjetlu Božića gledamo čovjeka u njegovom punom dostojanstvu. Ponajprije da prepoznamo ljubav Boga koji se čovjeku želio približiti i sam postati čovjek, nama u svemu jednak osim u zlu i grijehu. Želio se roditi kao čovjek, živjeti kao čovjek i umrijeti kao čovjek. Možemo li zamisliti veću blizinu?! I zato nas sveti Leon papa nadalje poziva: “Sjeti se koje li si glave i kojeg si tijela dio. Ne zaboravi da si izbavljen od vlasti tmine i prenesen u divno Božje kraljevstvo. Po sakramentu krštenja postao si hramom Duha Svetoga. Nemoj toga gosta istjerati iz svog srca zlim djelima.“

Isus nam dolazi kao gost koji želi živjeti s nama. Taj gost nije nasilan ni nametljiv, ne viče, ne galami, nema veliki medijski publicitet. Ponekad ga mnogi mediji prikazuju površno ili u krivom svjetlu. Ponekad ga i mi kršćani krivo pokazujemo svojim riječima i svojim životom. Kada nam dolazi gost, treba mu otvoriti vrata. Koliko puta se dogodi da dolazi gost, kuca na vrata, domaćin je u kući, ali mu ne želi otvoriti. Presudno je pitanje: želimo li otvoriti vrata svoga srca?! Želimo li otvoriti vrata da taj gost uđe u naše obitelji, u naše škole, u naše gospodarstvo, u našu politiku, u naš društveni život?! Hoće li taj gost čekati pred našim vratima jer smo silno zaposleni nekim svojim važnim poslovima pa nemamo vremena. Nemojmo dopustiti da bi se na nama obistinile riječi sv. Ivana koje ćemo ovih dana slušati: “K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.“ (Iv 1, 11)

Na koji način onda možemo upoznati dostojanstvo čovjeka? Kako možemo upoznati dostojanstvo začetog, ali još nerođenog čovjeka?! Kako možemo upoznati dostojanstvo djeteta, mladića, djevojke, muža, žene, obitelji, dostojanstvo čovjeka koji nosi križ svoje slabosti, svoje bolesti, svojeg umiranja? Mogu li nam o tom dostojanstvu nešto reći borci za prava čovjeka, možda liječnici, znanstvenici, parlamentarci koji donose zakone, najumniji ljudi koji žive na kugli zemaljskoj?! Možemo li upoznati dostojanstvo čovjeka bez svjetla betlehemskog djeteta?

O tom svjetlu govori nam papa Benedikt XVI. koji kaže: “Zvijezda svete noći to je ponajprije sam Sin koji je postao čovjek. On je svjetlo koje pokazuje put po ulicama povijesti. On razbija praznovjerje koje to raskošnije cvjeta što se više razvodnjava vjera. On pokazuje ispraznost proricanja iz zvijezda koje čovjeka želi zatvoriti u prisilu vječnog kruženja, u kojem ne postoji ništa novo, samo ponavljanje uvijek istoga. Tako Božić postaje vrlo praktičan. Gledati prema zvijezdi znači: primati i davati svjetlo, dopustiti da primljeno svjetlo odsijeva u svijetu oko nas da ono drugima bude putokaz.“ To je putokaz u svemu, posebno u borbi protiv svakovrsnog nasilja prema čovjeku. Želimo iskorijeniti nasilje među mladima, u obitelji, među narodima i u svijetu. Možemo li to ako ne prepoznamo dostojanstvo čovjeka?!

To dostojanstvo donosi Isus svojim rođenjem u Betlehemu, to dostojanstvo nudi Bog čovjeku utjelovljenjem svoje Riječi. Na poseban način pozvani smo mi kršćani upoznati svoje dostojanstvo primajući nebeskog Gosta u sakramentima, u euharistiji. To je najintimniji susret koji nas preobražava i koji nas čini novim ljudima. Sveti Leon nas poziva: “Stoga, svucimo starog čovjeka s njegovim djelima i odrecimo se putenosti kad smo već postali dionici Kristovog rođenja.“

Braćo i sestre, neka nas ovogodišnji Božić obnovi da možemo biti bolji ljudi, da prihvatimo Isusa u svoj život i da zajedno s njim “rastemo u dobi i mudrosti“.

To svima od srca želi,

Josip Mrzljak,
varaždinski biskup


Komentari