"Trubili su da ulažu u obrazovanje"

Čehok: Za razliku od Štromara ja sam sufinanciranje Arene osigurao prije potpisa s investitorom

Objavljeno: 18.03.2016. 09:49

Zadnja izmjena: 18.03.2016. 10:43

Foto: Arhiva

Posljednjih dana mnogo toga je izrečeno na temu JPP-a, a župan Štromar između ostaloga rekao je da nije pravedno sufinancirati sportske arene koje se gotovo i ne koriste, a prestati sufinancirati škole i dvorane koje se koriste najmanje 300 dana u godini, i to za potrebe djece i nastave.

Jedna od takvih arena na koje je Štromar mislio (izgrađenih za potrebe svjetskog rukometnog prvenstva...) je i ona u Varaždinu, izgrađena za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, također prema modelu JPP-a.

No Čehok ističe, kada smo ga upitali za komentar županove izjave, da je bila riječ o izričitoj uputi tadašnje vlade – graditi po JPP-u, a prije nego su bilo što potpisali s privatnim investitorom, s vladom je napravljen sporazum o sufinanciranju od 50 posto.

- U tome je razlika između županijske i bivše gradske vlasti! – kaže Čehok, napominjući da su Štromari i županija, tomu naprotiv "potpisali sporazume s privatnim partnerom prije nego su osigurali sredstva".

- Sada očekuju da će ih država naknadno izvlačiti iz financijskih problema? Što uostalom ima država s izgradnjom škola po selima u kojima u prvom razredu više nema djece?! – pita se Čehok.

Njima je samo bilo važno po selima graditi što više zidova škola i dvorana, te trubiti da je to ulaganje u obrazovanje. Što država ima s izgradnjom škola po selima u kojima u prvom razredu više nema djece?!Ivan ČehokBivši gradonačelnik Varaždina

"Politika građevinskog poslovođe"

- Već 2005. godine sam govorio u Županiji, da stvore prvo pretpostavke da se ljudi zaposle i ostanu živjeti po manjim mjestima, a onda da im se izgrade škole. Međutim, njima je samo bilo važno po selima graditi što više zidove škola i dvorana, te trubiti da je to ulaganje u obrazovanje – dodaje.

Napominje da je, s druge strane, dvorana na Dravi imala veliku mogućnost komercijalizacije i smanjenja troška: - Nažalost, moji projekti novoga hotela, kongresnog centra i rekreacijskog kompleksa, koji bi podigao cijeli taj dio uz Dravu, nasilno su zaustavljeni, tvrdi Čehok.

- Štromarovi projekti bi se mogli nazvati politikom građevinskog poslovođe: gradi, grad, gradi pa će to već netko platiti. Sad se vidi da se više ne može plaćati – zaključuje bivši gradonačelnik.

Komentari