Diljem županije obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Objavljeno: 30.09.2014. 18:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

U srijedu, 1. listopada Savez Udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije svečano će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

Obilježavanje će se, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, održati u novomarofskom restoranu "Ključice", s početkom u 17 sati. Svečanom obilježavanju će nazočiti i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Međunarodni dan starijih osoba istog će dana obilježiti i varaždinski 6. mjesni odbor - Banfica. Program u multimedijskom prostoru 6. mjesnog odbora u Dravskoj 7b počinje u 18 sati, a najavljeno je predavanje pod nazivom "Prava umirovljenika na socijalnu, zdravstvenu i skrb u ustanovama", humoreska "Poštene žene" (prema priči Marije Vinter) u izvođenju Kazališne družine "Trio V" ludbreške Knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner te druženje.

U Ludbregu će se Međunarodni dan starijih osoba obilježiti prigodnim programom u subotu, 4. listopada.

U programu sudjeluju KUD Anka Ošpuh, Dječji vrtić Radost i Udruga umirovljenika Ludbreg. Uz pjesmu i ples posjetitelji će moći uživati i u modnoj reviji. Program započinje u 17 sati u kinodvorani POU Dragutin Novak.
 
Naglasak ovogodišnjeg programa je na međugeneracijskoj solidarnosti. Naime, Grad Ludbreg započeo je s provedbom projekta pod nazivom Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici (MEDGEN BORZA) koji je odobren za sufinanciranje iz programa Europske Unije. Opći cilj projekta je smanjenje negativnih učinaka demografskih promjena koji će se pokušati ublažiti uspostavom Međugeneracijskog središta u kojem će se osigurati standardizirani programi za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje stanovništva i cjeloživotno učenje.

Inače, Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada.

Komentari