proračunsko zakidanje lepoglave

Država dodatno zakinula Lepoglavu - u proračun više nisu ušle ni potpore

Objavljeno: 31.01.2017. 14:10

Zadnja izmjena: 31.01.2017. 14:15

Foto: Arhiva

Nakon što je država prošle godine poreznim izmjenama lišila Lepoglavu za čak 47% njihovih izvornih prihoda, novi je državni proračun ovom gradu sada uskratio i potporu za projekte.

Podsjetimo, prošle je godine država svojim poreznim reformama oduzela dobit od poreza na dohodak, što je teško pogodilo proračun grada te je prvi put u zadnjih deset godina Lepoglava završila  godinu u minusu. Uz to je proračun od 15  na koncu spao na 10 milijuna kuna, a ove godine na još manjih 6 milijuna.

Nula kuna u tri godine

A ove će se godine dogoditi još jedan udar na proračun grada Lepoglave - država će kao potporu za projekte Lepoglavi "dati" ravno nula kuna! Vidiljivo je to i iz javno dostupnog državnog proračuna za 2017. godinu.

Prema tim podacima, država je Lepoglavi 2015. godine kao potporu za projekte isplatila gotovo 4,5  milijuna kuna. Već sljedeće godine ta je isplata bila pet puta manja - 915 tisuća. A ove je godine rubrika prazna - dakle, država neće doslovce dati ništa! Da stvar bude gora - takva je projekcija i za 2018. i 2019. godinu. Evo i isječka iz dokumenta, kojega možete skinuti i sami s weba.

- Kad govorimo o državnim potporima, to nije ono "Evo pa se igrajte", nego su to strogo namjenska sredstva. Kak trčati kad ti slome najprije jednu, pa onda i drugu nogu?! - izjavio je s gorkom ironijom lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač.

Samo za SDP-ove gradove?

Ukoliko još jednom pogledamo u priloženu sliku, vidjet ćemo kako će se iz državnog proračuna i dalje izdvajati potpore za projekte Imotskome, Kninu, Kutjevu i Lipiku - a svima njima je zajedničko da je na čelu tih gradova HDZ. Štoviše, ukoliko se pogledaju i ostale stranice državnog proračuna koje se tiču ovih potpora nulu će dobiti još jedino grad Čabar - gdje je također na vlasti SDP.

Teško je oteti se negativnom dojmu da se ovdje radi o državnom discipliniranju "nepoćudnih" jedinica lokalne samouprave, no lepoglavski dogradonačelnik Kovač nije spreman to eksplicitno i izreći, više voli vjerovati da se radi o koincidenciji.

- Ako će Lepoglava time spasiti ovu napaćenu zemlju, so be it… - završava Kovač svoj neveseli komentar, premda najavljuje da će se Grad proaktivnom politikom provođenja projekata za koje imaju osiguran novac nekako potruditi da pokrije nedostatak državnih potpora.

Komentari