briga za okoliš

Dva su glavna razloga zbog kojih naši građani zovu Zeleni telefon

Objavljeno: 24.09.2016. 18:43

Zadnja izmjena: 24.09.2016. 19:18

Foto: Facebook

Kad god primijete neki problem s okolišem, naši građani mogu, između ostalog, nazvati i Zeleni telefon na lako pamtljivi broj 072 123456.

Radi se o skupinama aktivista i volontera, koji onda u suradnji s građanima i nadležnim institucijama pokušavaju riješiti prijavljeni problem.

Na području naše županije ovaj posao obavljaju članovi udruge Franjo Košćec -  Varaždin. Oni primaju pozive građana naše županije, ali također i građana susjedne Krapinsko-zagorske županije.

U prvih šest mjeseci aktivisti ove udruge primili su 128 prijava, od kojih se najviše (41) odnosilo na otpad - bilo da se radi o nepropisnom odlaganju otpada u okoliš ili o ilegalnim odlagalištima otpada.

Po brojnosti drugi razlog poziva od strane građana jesu zelene površine - kada ih se ne održava i/ili kada na njima raste ambrozija. Takvih je poziva u prvih šest mjeseci bilo 36.

Ova dva razloga najčešći su povod za pozivanje Zelenog telefona od strane građana ne samo na području naše županije nego i čitave Hrvatske. Očito nas sve muče uglavnom isti problemi.

 

 

Komentari