EPK 2020: Sadržajan "europski tjedan" varaždinskog izaslanstva

Objavljeno: 14.10.2014. 08:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: galerija-images/EPK 2020

Izaslanstvo Grada Varaždina, grada – kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, prošlog je tjedna imalo niz važnih susreta s predstavnicima gradova koji sudjeluju u projektu Europska prijestolnica kulture.
 
- Prošli je tjedan doista bio vrlo sadržajan u smislu ostvarivanja novih kontakata i povezivanja Varaždina s gradovima koji se pripremaju biti Europske prijestolnice kulture. Iskoristili smo naime, prigodu koja nam se pružila na Otvorenim danima europskih regija u Bruxellesu, kako bismo razgovarali s predstavnicima belgijskog grada Monsa, koji će Europska prijestolnica kulture, zajedno s češkim Plzenom, biti sljedeće godine. Na tom smo sastanku dobili niz novih, vrlo korisnih informacija vezanih uz uspješnu kandidaturu ovog belgijskog grada, od kojih ćemo neke sigurno iskoristiti i prigodom kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj varaždinskog Ureda za provedbu kandidature, koji je zajedno s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom, na sastanku u Monsu, o kandidaturi, ali i o promjenama temeljenim na projektima u kulturi, razgovarao s Yvesom Vasseurom, voditeljem projekta – Mons 2015.

Tijekom razgovora varaždinsko izaslanstvo posebno je upoznato s konceptom kandidature Monsa i projektima koji se realiziraju u ovom belgijskom gradu zahvaljujući projektu Europska prijestolnica kulture.
 
- Dosadašnja infrastruktura u Monsu nije zadovoljavala potrebe grada, pa je upravo Europska prijestolnica kulture bila prigoda da ostvarimo novu promjenu – naglasio je Yves Vasseur. Zahvaljujući ovom europskom projektu, u Monsu je već izgrađen novi Muzej suvremene umjetnosti, pred završetkom je nova kazališna zgrada, grad se ubrzano obnavlja i dobiva nove, atraktivne sadržaje.

Tijekom 2015. godine u Monsu će biti organizirano više od tri stotine događanja kroz koncept "Četiri godišnja doba" te realizirano 25 dugoročno održivih projekata.
 
- Za programe u sljedećoj godini Mons će izdvojiti oko 60 milijuna eura, a čak 190 milijuna eura za projekte u infrastrukturi namaknuto je iz europskih strukturnih fondova. Stoga nam je iskustvo grada Monsa u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture bilo vrlo dragocjeno – istaknuo je voditelj varaždinskog Ureda za pripremu kandidature, dodavši kako Mons slijedeće godine očekuje više od dva milijuna posjetitelja.

Susret s predstavnicima irskog Galwaya

Tijekom boravka u Bruxellesu gradonačelnik Goran Habuš i voditelj Ureda Raymond Rojnik susreli su se i s predstavnicima irskog grada Galwaya, koji se, kao i Varaždin, priprema za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

- Budući će 2020. godine uz jedan hrvatski grad titulu Europske prijestolnice kulture ponijeti i jedan grad iz Irske, u Stalnom predstavništvu Republike Irske u Bruxellesu susreli smo se s predstavnicima irskog Galwaya, kako bismo obostrano istaknuli namjeru međusobnog povezivanja programa u kulturi i obrazovanju. Iako irska Vlada još nije raspisala pozivni natječaj za kandidaturu irskih gradova, Galway se već nametnuo kao jedan od najozbiljnijih kandidata za Europsku prijestolnicu kulture iz Irske, pa smo iskoristili prigodu da s njihovim predsjednikom Gradskog vijeća razgovaramo o budućoj suradnji. Tom smo prigodom posebno predstavili projekt Varaždinske inicijative pisaca koji obuhvaća širok spektar umjetničke suradnje koja se temelji na književnoj ostavštini Oscara Wildea i Miroslava Krleže. Na sastanku je gradonačelnik Habuš uputio poziv predstavnicima ovog irskog grada da posjete Varaždin, što će biti prigoda za uspostavu daljnje suradnje dvaju gradova – kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine – rekao je Raymond Rojnik o susretu s predstavnicima Galwaya.

Podrška Koblenza

Kandidatura Varaždina i regije sjever prošlog je tjedna predstavljena i u njemačkom Koblenzu, gradu – partneru Varaždina, a na sastanku s gradonačelnicom Marie-Theres Hammes-Rosenstein posebno je istaknuta spremnost Koblenza da kandidaturi Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine pruži svu moguću pomoć i podršku.
 
- Iza nas je doista sadržajan i za našu kandidaturu izuzetno koristan tjedan u kojem smo stekli nove prijatelje i partnere u ovom europskom projektu, razmijenili iskustva i ideje i u svakom slučaju učinili novi korak prema uspjehu naše kandidature – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

{gallery}EPK 2020{/gallery}

Komentari