Prekapacitirana škola

Habuš: Moramo osigurati sredstva u proračunu za dogradnju Šeste osnovne škole

Objavljeno: 18.04.2016. 11:03

Zadnja izmjena: 18.04.2016. 11:03

Foto: Ivan Tomašković

U Gradskoj vijećnici održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Goran Habuš i Miljenko Ernoić, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever DAN, predstavili aktualne projekte na koje su se Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN prijavili, a čija je ukupna vrijednost 16.271.775 eura. No, gradonačelnik je istaknuo da će se probati i pronaći sredstva u proračunu za dogradnju Šeste osnovne škole.

Naime, riječ je o 12 projekata prekogranične i transnacionalne suradnje. Svi prijavljeni projekti su u procesu evaluacije te se rezultati očekuju u razdoblju od sredine ove godine pa do početka sljedeće godine.

Soft projekti

- To nisu investicijski projekti, već jačaju zajednicu i daju podlogu za neke investicijske projekte. Sve prijave ide u pravcu urbane mobilnosti, razvoju kulture baštine kroz energetsku učinkovitost - rekao je Miljenko Ernoić, predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever Dan i dodao kako su partneri na tim projektima Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Češka i Poljska.

- Vrlo smo zadovoljni suradnjom sa zemljama partnerima - dodao je Ernoić.

Riječ je tako o 'soft' projektima, a Grad Varaždin ima novca za njihovo sufinanciranje.

- Proračun je dovoljno jak, a također možemo se i kreditno zadužiti da nam se ne bi dogodio problem sa sufinanciranjem kao što ga je imao Ptuj - rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te istaknuo investicijske projekte.

 

Dogradnja VI. OŠ

Jedan od važnih projekata je dogradnja Šeste osnovne škole budući da je riječ o prekapacitiranoj školi.

- Sami znate da sam probao "probiti" Gradsko vijeće da se odobre sredstva iz proračuna za dogradnju Šeste osnovne škole. Prvo preko modela JPP-a, a kasnije preko prenamjene kredita, no Gradsko vijeće to nije prihvatilo. Moramo osigurati sredstva u proračunu i od nekih projekta odustati na uštrb dogradnje Šeste osnovne škole - rekao je Habuš.

Za dogradnju je potrebno oko pet milijuna kuna, a tako će se izbjeći dvosmjenska nastava ili to odlazak djece u druge varaždinske škole.

Cikloturistička točka

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je i projekt prihvatne cikloturističke točke u Varaždinu koja bi se trebala biti smještena preko Varaždinskog groblja.

Vrijednost tog projekta je 878.000 kuna, a iz Fonda za razvoj turizma odobreno je 470.000 kuna. Tako će cikloturisti imati perilicu, sušilicu za rublje, tuš, WC, punjače za mobitele i info karte o Varaždinu.

- Konzultanti u tom projektu bila je Udruga Varaždinski biciklisti. Riječ je o jedinstvenom projektu kojem će se cikloturisti skrenuti u sam grad - zaključio je Ernoić.

Komentari