kako povećati proračun

HNS-ovci složni: "Lokalna samouprava je odgovorna za razvoj države, potrebna je decentralizacija"

Objavljeno: 25.08.2016. 11:10

Zadnja izmjena: 25.08.2016. 11:38

Foto: Sonja Ognjenović

Tema konferencije koju je sazvala Županijska organizacija HNS-a Varaždin, bila je izmjena zakonskih mjera, prije svega u Zakonu o financiranju lokalne i regionalne samouprave, Zakon o porezu na dohodak te Zakonu o brdsko planinskom području, koje su najvećim dijelom imale utjecaj na smanjenje proračuna gradova i općina. Gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić tom je prilikom govorio o problemima s kojima se zbog izmjena tih zakona susreo grad Lepoglava.

Kazao je kako u Lepoglavi je Lepoglava prvi put u 10 godina u proračunskom minusu. Došlo je do pada izvornih proračunskih prihoda za 47% u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući baš tim mjerama. 2014. je izvorni proračun bio 15 milijuna kuna, prošle je zaključen s 10 milijuna kuna, a ove godine će biti 6 milijuna kuna.

- Kako netko može normalno funkcionirati, ako mu u jednoj godini padne proračun  za 47%, pogotovo temeljem zakonske obaveze koje imate, npr. dati plaću, koja u Lepoglavi nije velika. U Gradu je devetero zaposlenih, a plaće čine 6 posto ukupnog troška grada. Treba financirati vrtiće, knjižnicu, vatrogasce, sport, kulturu i brinuti se o razvoju - objašnjava Škvarić te dodaje kako se mora  promijeniti i Zakon o brdsko planinskom području kako bi kompenzirali te gubitke. 

O problemima svoje općine govorio je i načelnik Radoboja, Anđelko Topolovec, objasnivši kako je izvorni prihodi Općine oko 3 milijuna kuna, a ovim promjenana zakona i reformama smanjio se za 45,3%. Prihod u proračunu u sedam mjeseci 2016. smanjen je za 17,7 posto odnosno za 714 tisuća kuna. 

"Vlada nije imala sluha za Sjever"

Marija Puh, saborska zastupnica kazala je kako je probleme s kojima se susreću gradonačelnici i načelnici, predstavila u Hrvarskom saboru, ali da Vlada za to nije imala sluha.

- Pokušali smo putem amandmana riješiti njihove probleme, pronašli smo način na koji se može djelomično kompenzirati nedostatak novca. Nažalost, usprkos detaljnom razlaganju i lobiranju kod ostalih saborskih zastupnika, prošla Vlada nije imala sluha niti se obazirala na probleme koji se događaju na Sjeveru. 

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Matija Posavec kao glavni problem istaknuo je centralizaciju države.

- Decentralizacija itekako treba u ovoj državi. Pokazalio se to u ovom trenutku nefunkcioniranja tehničke vlade, a ipak sustav koliko toliko funkcionira i to zahvaljujući općinama, gradovima, županijama, koji su prva razina do građana. 7 i pol milijardi kuna je deficit koji je stvorila država, milijardu i 200 milijuna kuna proračunska poduzeća, korisnici koji nisu uz uži dio proračuna, ali su vezani za to, a 507 milijuna kuna sve općine i gradovi i županije u Hrvatskoj - izjavio je Posavec.

Štete od oborina

Saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, za kraj se osvrnuo na vodne naknade kazavši kako smo nekoliko godina suočeni s određenim klimatskim promjenama.

- Sredstva bi se trebala usmjeriti prema lokalnim i područnim jedinicama, vodna naknada koju plaćamo svi građani, 95% tih prihoda ide direktno u Zagreb, Hrvatskim vodama, a 5% ostaje jedinicama lokalne samouprave, što nije dosatatno ni za administriranje. Naš prijedlog je da 30 posto sredstava ide direktno u proračun jedinica lokalne samouprave na način da gradska vijeća odlučuju kroz program održavanja komunalne infrastrukture koji će se objekti graditi, prvenstveno na preventivnom djelovanju.Treba se poboljšati kvaliteta oborinske odvodnje te oborinskih kanala.

Komentari