svečana sjednica općine ljubeščica

Horvatić: "Radimo na tome da mlade zadržimo u općini, fokusirani smo na njih i gospodarstvo"

Objavljeno: 05.08.2016. 08:43

Foto: Sonja Ognjenović

Obilježavanje Dana Općine Ljubeščica započelo je Svečanom sjednicom, na kojoj su  uz načelnika općine Nenada Horvatića prisustvovali i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborski zastupnik Anđelko Stričak, dožupan Alen Kišić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te mnogi drugi načelnici općina Varaždinske županije.

Netom prije sjednice položen je i kamen temeljac tvrtke Mehanika Štriga, što je ujedno i prvi kamen temeljac postavljen u toj zoni. Investicija je to u vrijednosti od 2 milijuna kuna, a Općina će sudjelovati u financiranju troškova kredita u iznosu od 125 000 kuna. Prvi investitor u zoni je poduzetnik Daniel Štriga iz Ljubeščice.

Horvatić je podsjetio na uspjehe koje je Općina ostvarila u proteklih godinu dana, a uspjeli su dobiti 900 tisuća kuna za konkretne projekte na području Ljubeščice.

Također, u tih godinu dana Općina se posvetila se prvenstveno mladima i gospodarstvu. To je Horvatić i istaknuo kroz riječi o poduzetniku Danielu Štrigi, za čiju tvrtku se danas i postavio kamen temeljac u Poduzetničkoj zoni. 

Općina za mlade

Horvatić je istaknuo kako je nezaposlenost u općini 3,8 posto, a prosjek plaće drugi je u Varaždinskoj županiji, odnosno 4.860,00 kn.

- Sve to je tako zahvaljujući ljubeškim poduzetnicima koji djeluju u jako teškim trenucima. Nažalost i mi kao Općina u jednom dijelu smo ograničeni, jer pokušavamo poticati poduzetnike, ali tu je PDV i porez na dobit te ostali porezi koji odlaze u Zagreb, a premalo toga se vraća u Općinu - objasnio je Horvatić.

Načelnik je podsjetio da je u proteklih sedam mjeseci u Ljubeščici rođeno više djece nego cijele protekle godine.

- Sufinanciramo dječje vrtiće, 50 posto za prvo, 75 posto za drugo te 100 posto za treće dijete. Od ove smo godine uveli mjeru 3.000,00 kn za prvo novorođeno dijete, 4.000,00 kn za drugo te 5.000,00 kn za treće dijete – istaknuo je Horvatić te dodao kako je posao općinske vlasti da stvore sve preduvjete da mladi ne odlaze.

Na sjednici je bio i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se obratio okupljenima riječima:

- Poduzetnička zona, novorođena djeca u Ljubeščici - izvor svega toga je obitelj i mladi ljudi koji iz Ljubeščice nisu odselili i koji su tu ostali isključivo jer su ovdje pronašli svoju egzistenciju i svoju budućost.

Nakon sjednice uslijedila je zabava na kojoj je mještane i njihove goste koncertom zabavljao Miroslav Škoro.

 

Komentari