poticaj zapošljavanju

HZZ predstavio novih 9 mjera zapošljavanja pod sloganom "Od mjere do karijere"

Objavljeno: 20.04.2017. 11:12

Zadnja izmjena: 20.04.2017. 11:16

Foto: Jelena Pintar

Danas je HZZ-Regionalni ured Varaždin u Županijskoj palači predstavio novih 9 mjera aktivne politike zapošljavanja pod sloganom "Od mjere do karijere". Cilj ovih mjera je aktivacija osjetljivih skupina i iskorištavanje poticaja za unapređenje poslovanja.

Predstavljanje novih mjera za zapošljavanje bio je i osvrt na utjecaj istih prošle godine. Naime, za razliku od 2016. godine umjesto dosadašnjih 41 mjera (za koje kažu kako su velikim brojem zbunjivale korisnike) predstavljeno ih je 9 od kojih su 6 namijenjene nezaposlenima dok se preostale 3 mjer tiču zaposlenih.

Popis svih mjera možete vidjeti na službenim stranicama HZZ-a, a ovdje izdvajamo najbitnije:

  • Mjera Potpore za samozapošljavanje - maksimalan iznos raspoloživih sredstava jest 45 tisuća kuna uz obavezni zahtjev, poslovni plan i troškovnik te će imati obveze u roku od godinu dana namjenski utrošiti sredstva što znači da korisnik mora biti i u radnom odnosu
  • Mjera za Obrazovanje nezaposlenih-HZZ obrazovnoj ustanovi financira 100% troškova, polazniku financijsku pomoć u iznosu od 1310kn mjesečno, troškove prijevoza, obrazovanja i doprinos za zaštitu zdravlja na radu
  • Mjera Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa-obveza poslodavca je plaćanje troškova prijevoza što do sada nije bio slučaj. Također, poslodavac može provesti obrazovanje takvih osoba do 7 tisuća kuna ukoliko ustanovi da radniku nedostaju neka određena znanja (npr.tečaj). Glavni fokus je na usavršavanju i obrazovanju, a moguća je i kombinacija mjera. Trenutno je u provedbi oko 300-tinjak mjera na našem području, koje se provode od 2.ožujka ove godine.

Komentari