zasjedanje sabora

Križanićev amandman: Umjesto cijene, održivost proizvodnje kao kriterij za javnu nabavu hrane

Objavljeno: 08.12.2016. 14:53

Zadnja izmjena: 08.12.2016. 14:59

Foto: Arhiva

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić inicijator je amandmana HDZ-a na Zakon o javnoj nabavi koji bi javnim ustanovama trebao osigurati hranu veće zdravstvene kvalitete, a domaćim proizvođačima hrane i prehrambenih proizvoda lakši plasman svojih proizvoda, stoji u priopćenju za medije.

Naime, namjera spomenutog amandmana kojeg je inicirao Križanić, a predložio Klub zastupnika HDZ-a, da naručitelj, u javnoj nabavi gdje je predmet ponude nabava poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i hrane, treba uzeti u obzir kriterije poput kvalitete prehrambenih proizvoda kao i standarde kvalitete za hranu utvrđene kroz nacionalne propise. Također, Križanić je istaknuo kako je do sada jedini kriterij bio cijena.

Jedan od važnijih kriterija, navodi Križanić, je da je hrana održivo proizvedena i prerađena čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu svježine ili manjeg opterećenja okoliša.

<<eTV: MINISTAR TOLUŠIĆ 'Kad bi svi bili kao Koka, salmonele ne bi bilo!'<<

Križanić je siguran da bi ovim amandmanom u naše vrtiće, škole, domove, studentske menze, stizala zdravstveno ispravna i kvalitetnija hrana čime bi svakako konkurentniji bili domaći proizvođači odnosno proizvođači iz okolice javnih ustanova koje objavljuju natječaj.

Također, Križanić se zalaže i za kriterij 'kratkog lanca opskrbe' u javnoj nabavi. Riječ je o kratkom roku od proizvodnje hrane do dopreme ne dužem od 48 sati.

– Zbog kratkoće vremena od proizvodnje do konzumacije gotovo bi se onemogućila kontaminacija i zdravstvena neispravnost hrane, a o lošijoj kvaliteti u ovom slučaju ne bi bilo niti govora – pojasnio je Križanić.

Povezani videoprilozi:

 

Komentari