Javna rasprava za MBO: Izlaganje za građane trajalo manje od pet minuta

Javna rasprava u Županijskoj palači

Objavljeno: 30.09.2014. 14:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održano javno izlaganje u postupku provođenja javne rasprave u postupku ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje Građevina za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) Varaždin operatera Održivi razvoj d.o.o. Varaždin.

Raspravi se odazvalo svega 20-ak građana, predstavljanje ovlaštenika tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o trajalo je manje od pet minuta, a kompletna javna rasprava svega 40 minuta. Propisi nalažu da na raspravi uz predstavnike ovlaštenika, budu i predstavnici investitora i Grada Varaždina. Iako je to zadovoljeno, Petar Pripuz, vlasnik tvrtke koja je vlasnik MBO-a na raspravi se nije pojavio.

Najviše pitanja imali su članovi Udruge Eko breza, koji su u ponedjeljak bili i u obilasku MBO postrojenja.

Građani prisutni na raspravi bili su nezadovoljni vrlo kratkim, kako su rekli, "birokratskim" izlaganje, ali i terminom javne rasprave u 11 sati, kada je većina ljudi na poslu.

- Trudili smo se to predstaviti što jednostavnije kako bi svi razumjeli - objasnio je Goran Pašalić iz IPZ Uniprojekta.

Pritužbe građana išle su na buku koja se stvara, a za koju Pašalić kaše da je u zakonski dopuštenim parametrima te na smrad koji nastaje u postrojenju.

- Nas ne zanima ono što svatko od nas u nekoliko minuta može naći na internetu, nas zanima kako će vlasnik MBO-a nas građane uvjeriti da će poštivati sve zakone i procedure koje nam je obećao da će poštivati. Ono što smo u obilasku MBO-a vidjeli ne odgovara onome što nam oni javno obećavaju. Bilo je rečeno do je to takvo tehnološko postrojenje iz kojeg neće biti emisije plinova i prašine koji će utjecati na okoliš i zdravlje građana. Vidjeli smo otvorena industrijska vrata postrojenja, nikakva automatska rolo vrata, iz kojeg slobodno izlaze mirisi i čestice van. Ne zanimaju nas obećanja da je sve u okviru zakona, nego neka se pobrinu da mi građani imamo osjećaj da im možemo vjerovati. Nismo mogli osjetiti u postrojenju prašinu i mirise, ali to je sada tako kad je tamo nekoliko kamiona. Što će biti kada će tamo dnevno dolaziti stotine kamiona? Previše puta smo se opekli da ne bi puhali na hladno - rekao je Dejan Težak, koji živi u Zagrebačkoj ulici, te je s ostalim građanima Kučana i Kneginca obišao postrojenje.

Kako su građani sami posvjedočili zaista se radi o zatvorenom procesu zbrinjavanja otpada nakon što uđe kamion, ali kazali su da su vidjeli da je miris izlazio kada je ušao veći kamion od standardnog pa su predložili zatvaranje parkirališta i sadnju drveća kako bi se to spriječilo.

- Propisat ćemo mjerenje mirisa na tom mjestu, pa ako vidimo da oni ne zadovoljavaju norme može se ugraditi još vodena zavjesa - kazao je Pašalić.

On je dodao da je postupak javne rasprave propisan Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o okolišnoj dozvoli.

- Nakon što se preda zahtjev sa stručnom podlogom, koju je za MBO izradio IPZ Uniprojekt TERRA, kreće se paralelno u sva nadležna tijela i čita ju javnost. Sve primjedbe, sugestije i pitanja dolaze nazad u nadležno ministarstvo, oni zovu nas, to se korigira, radi se "Knjiga uvjeta okolišne dozvole" nakon toga ponovo ide nacrt okolišne dozvole, pa po ide na dodatno javno izlaganje. Javnost je dva puta uključena. Za okolišnu dozvolu mjere se emisije u vode, zrak, tlo i prirodu te buka. Znam da su građani ogorčeni, ali okolišna dozvola se daje da se operatera natjera da radi nabolje što može. To nije studija utjecaja na okoliš. Sve prigovore građana moramo razmotriti i provjeriti jesu li svrsishodni, a nakon mjerenja emisija mirisa na rubu postrojenja - objasnio je Pašalić.

Komentari