Karli Pavlović iz Cestice održao predavanje "Gubitak statusa osobe s invaliditetom"

Objavljeno: 31.10.2014. 08:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Franjo Talan

Izvor: Izlaganje na konferenciji u Zagrebu održali su K. Pavlović i V. Bešenić

Karli Pavlović je kao član Udruge Sunce sudjelovao je početkom listopada na konferenciji hrvatskih samozastupnika koja je ove godine održana pod radnim naslovom "Neovisan život i uključenost u zajednicu osoba s intelektualnim oštećenjem".

On je također održao izlaganje na temu "Gubitku statusa osobe s invaliditetom", a izlaganje Vjekoslava Bešenića iz Varaždina bilo je na temu "Poslovna sposobnost i pravo na rad".

Karli Pavlović rođen je u travnju 1985. godine u Beču. Nakon mjesec dana obitelj se vratila u Hrvatsku, gdje i danas živi u Cestici. Na jesen 1992. krenuo je u prvi razred OŠ u Cestici, a potom je zbog problema u govoru i pisanju "proglašen invalidom" te je upućen u specijalnu školu Tomislav Špoljar. Tako je OŠ Cestica polazio je negdje do Uskrsa, a nakon toga je  na preporuku "stručne pedagoške službe" nastavio školu u Varaždinu.

Tu je 2000. završio osnovnu školu, a potom je krenuo u Srednju strukovnu školu u Varaždinu, za zanimanje pomoćni obućar koju je uspješno završio 2003. godine. Prema izjavi Karlija to zanimanje je nakon toga ukinuto.  

Potom je četiri godine bio na Zavodu za zapošljavanje, a prvi puta uspio se zaposliti 1. travnja 2007. godine i od tad radi na proizvodnji gumenih džonova, kao poslužitelj stroja. Karli je vrijedan je član DVD-a Križovljan Cestica, od 2005. godine, a od 2002. godine član je udruge Sunce Varaždin preko koje je završio više radionica, učio je glumiti i slikati, a svladao je i rad na računalu.

S vremenom je položio i vozački ispit, a danas posjeduje vlastiti automobil s kojim se vozi na posao i kud mu se već prohtije. 

Komentari