upitan proračun

NOĆ ODLUKE SDP navečer Habušu šalje uvjete za podršku Proračunu

Objavljeno: 28.12.2016. 15:00

Foto: Petra Mlinarić

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Alen Kišić je uz potpredsjednika Nevena Bosilja danas sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj je bilo riječi o izglasavanju proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, ali i o Prijedlogu za dopunu dnevnog reda kojeg je uputio HDZ, a kojeg će SDP podržati.

Vezano uz proračun, Kišić je istaknuo kako su na jučerašnjoj sjednici Gradskog odbora u SDP-u donijeli odluku kako su oni protiv proračuna kakav je predložen od strane gradonačelnika Gorana Habuša. 

- Nekoliko je razloga zašto smo protiv, prvo zato što smatramo da je prihodovna strana uvjetno rečeno 'napuhana'. - istaknuo je Kišić.

Razlog za nerealnost prihodovne strane SDP-ovci vide u tome što se, nakon skidanja prihoda od prodaje Termoplina, taj dio u Proračunu morao pokriti. Kišić ističe kako se prva intervencija u Proračun ticala skidanja prihoda od prodaje Termoplina, gdje se radilo o 67 milijuna kuna, što je i učinjeno.

No, od tog iznosa su se tada skinuli rashodi koji su se ticali kredita i ostalih troškova u iznosu od 25 milijuna kuna, ali je ostalo još 40 milijuna kuna koji su se rasporedili po stavkama u proračunu i čime su u SDP-u iznimno nezadovoljni.

Neven Bosilj dodaje kako se tu radi o stavkama poput komunalnog doprinosa čiji je prihod bio 14,5 milijuna kuna, dok u novom proračunu iznosi 20 milijuna, potom prihodi od dividende koji su u zadnjih 5 godina iznosili najviše 5,3 milijuna kuna, a sad su navedeni s iznosom od 10 milijuna, zatim prihod od prodaje zemljišta od 17 milijuna kuna, dok je ove godine bio 7,5 milijuna kuna.

Spas u amandmanima

SDP nastoji riješiti situaciju amandmanima koje će na večerašnjem sastanku Gradskog odbora uputiti gradonačelniku Habušu, a koje bi potom gradonačelnik sam trebao i podnijeti. Ukoliko ti amandmani budu usvojeni, SDP će podržati proračun.

- Amandmani će smanjiti prihodovnu stranu za 20 do 25 milijuna kuna, a na taj način ćemo i prilagođavati rashodovni dio. Na taj način to neće biti predizborni proračun, već jedan kakav Grad Varaždin zaslužuje. - rekao je Kišić.

- Ono što nas zapravo najviše smeta je ta nerealna prihodovna strana,a budući da mi pretendiramo na to da u svibnju preuzmemo vlasti, tada bi naša prva odluka morala biti rebalans proračuna. A sad dići ruku za proračun, onda ga rebalansirati, bilo bi prilično neozbiljno. - zaključio je Bosilj.

SDP podržava HDZ-ov prijedlog

Na tiskovnoj konferenciji Kišić i Bosilj su se također dotaknuli i teme o smjeni direktora Varkoma, te istaknuli kako nisu odustali od smjene direktora Vlade Vlašića.

Vezano uz HDZ-ov Prijedlog dopune dnevnog reda, u kojem se traži da gradonačelnik podnese izvješće vezano uz projekt Aglomeracija, a isto tako da Grad Varaždin sazove Glavnu skupštinu Varkoma na kojoj će se predložiti opoziv članova Nadzornog odbora i isto tako zatražiti imenovanje novih članova Nadzornog odbora, Kišić je istaknuo kako će Prijedlog podržati.

- Želimo biti dosljedni bez obzira na to tko je predložio. Ako je to prijedlog kojim se traži izvješće gradonačelnika i Vlašića, mi to apsolutno prihvaćamo, bez obzira što je to HDZ. Voljeli bi kada bi i druge stranke u tom pogledu bile dosljedne. - rekao je Kišić.

 

 

 

 

 

Komentari