životna dob i traženje posla

GODINE JESU VAŽNE Pogledajte u kojoj dobi imate najmanje šanse naći posao u našoj županiji

Objavljeno: 19.10.2016. 11:39

Foto: Arhiva

Postoji izreka kako godine nisu važne i za mnoga zaposlenja to bi stvarno tako trebalo i biti. Primjerice, stvarno je nebitno ima li konobar 26 ili 51 godinu. Nažalost, na tržištu rada u našoj županiji - i općenito u Hrvatskoj - godine jesu važne i mi smo istražili u kojoj životnoj dobi imate najmanje šanse ovdje naći posao.

Prvi koji nam vjerojatno padaju na pamet jesu oni stariji od 50 godina. I kad se pogleda dob nezaposlenih, vidljivo je da nakon 50. godine vrlo primjetno raste broj onih koji nemaju posao. Konkretnije govoreći, od 5350 trenutačno nezaposlenih u našoj županiji čak 2038 njih je u evidenciji Zavoda, što je 38% svih nezaposlenih u županiji. Ovakva situacija s osobama koje obično iza sebe imaju dosta i životnog i radnog iskustva znatno pogoršava socijalnu situaciju u županiji. Možda samo treba dodati da drastičan porast nezaposlenih nemamo nakon 45. godine - iako se ta dob obično uzima za referentnu točku po pitanju zapošljavanja starijih osoba.

Nije lako kad si mlad

Ništa manje nije zabrinjavajuća situacija kad spadate u mlade - dakle, u skupinu od 15 do 29 godina, jer je takvih u ovom trenutku na Zavodu u našoj županiji čak 1640 - ili, 30,7% svih nezaposlenih. Ova brojka postaje još više zabrinjavajuća kad shvatimo da je 276 mladih ove godine dobilo stručno osposobljavanje, pa se više ne vode kao nezaposleni. Ta je mjera donekle - ali ne i dovoljno - smanjila broj mladih bez posla. Da nije nje, onda bi nezaposlenih mladih bilo 1916 i tada bi udio nezaposlenih mladih u broju nezaposlenih iznosio još gorih 34%. 

I još jedna stvar dodaje na zabrinutosti po pitanju  zapošljavanja mladih. Dok je prosječan postotak nezaposlenih žena 50,7% - dakle, blago povišen u odnosu na postotak nezaposlenih muškaraca - kod mladih je postotak nezaposlenih žena čak 57%. Jednostavnije rečeno, teško je ovdje naći posao ako si mlad, a osobito ako si djevojka. Ne popravi li se u što skorije vrijeme ova situacija, nama uistinu prijete katastrofalne demografske posljedice, jer će mladi, sasvim prirodno, svoje zaposlenje pokušati pronaći izvan granica naše županije - odnosno, još vjerojatnije - izvan granica naše zemlje.

Komentari