prema novom zakonu

Konstituiran Stožer civilne zaštite Varaždinske županije - evo prednosti i nedostataka

Objavljeno: 23.09.2016. 09:39

Zadnja izmjena: 23.09.2016. 09:58

Foto: Željko Porobija

Danas je održana prva konstituirajuća sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, čime su dosadašnja tijela - Stožer civilne zaštite i Stožer službe za spašavanje - spojena u jedinstvenu organizaciju.

Načelnik novoformiranog stožera bit će zamjenik župana Alen Kišić, koji je u svojoj kratkoj izjavi za medije istaknuo dobre ali i manje dobre strane ovakvog objedinjavanja.

- Radi se o novom zakonu koji je usklađen s EU propisima i kojim prestaje dosadašnji duopol, pa se olakšava organiziranje posla. No, s druge strane, problem je što nema dovoljno ni financijskih sredstava ni ljudskih resursa - jer je država sve prebacila na županije. - izjavio je Kišić.

- Najčešći sigurnosni problem naše županije jesu poplave, no u suradnji s Hrvatskim vodama uređeni su vodotokovi Plitvice i Bednje, tako da u posljednje dvije godine nije bilo problema. - nastavio je Kišić.

Podsjetio je da smo prošle godine imali i situaciju s izbjegličkim valom, ali da se sada ne očekuje ponavljanje ovog problema, budući da su uređeni objekti u Slavonskom Brodu.

Na sjednici je također predstavljen i  veliki europski projekt NATO-NICS, vrijedan milijun i pol eura, a u kojem je Varaždinska županija partner. Naša će županije ovim projektom dobiti obuku za svoje ljudstvo, zatim računalnu opremu i servere.

Da će se Zakon o sustavu civilne zaštite trebati poboljšavati istaknuo je u svom pozdravnom govoru i župan Predrag Štromar.

>> Zbog zakonske promjene, oformit će se jedinstveni Stožer za civilnu zaštitu

Komentari