energetska obnova od 4 milijuna KN

Kuščević na gradilištu zgrade Sveučilišta Sjever: "Na jesen krećemo s još dva velika projekta u županiji"

Objavljeno: 23.08.2016. 11:36

Zadnja izmjena: 23.08.2016. 11:44

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je gradilište energetske obnove zgrade Sveučilišta Sjever, u Ulici 104. brigade HV br 3 u Varaždinu, koje je prvo od tri velika gradilišta energetske obnove zgrada javnog sektora na području Varaždinske županije.

- Vrijednost ovih radova je 4 milijuna kuna, a na račun njih očekujemo godišnje uštede od preko 150 000 kuna - izjavio je ministar Kuščević.

Na dvije zgrade Sveučilišta Sjever,  104. brigade 3 u Varaždinu,  bit će ugrađena nova stolarija, izolacijski sloj na fasadi debljine 14 cm, izolacijski sloj poda i tavana mineralnom vunom debljine 20 cm, zamijenjena postojeća rasvjeta novom LED rasvjetom te će biti promijenjeni kotlovi. Na godišnjoj razini uštedjet će se minimalno 391.258,10 KWh energije  što predstavlja uštedu od minimalno 142.367,51 kuna. Praćenje potrošnje vršit će se sustavom daljinskog očitanja energije i vode.

- Na jesen ćemo krenuti s još dva velika projekta u Varaždinskoj županiji, a to je Opća bolnica, vrijedna oko 80 milijuna kuna i kaznionica Lepoglava vrijedna oko 60 milijuna kuna - dodao je ministar.

Novi program ministarstva

Spomenuo i novi Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2016.-2020. koji je Ministarstvo izradilo, a ostavit će ga novoj Vladi na usvajanje jer će ga nova Vlada provoditi: - Zahvaljujući njemu, u navedenom ćemo periodu 2016.-2020. omogućiti povlačenje preko 211 milijuna eura iz EU fondova namijenjene za zgrade javnog sektora.

- Mi smo prvi koji smo išli u taj program, još prije 5, 6 godina, kad smo radili škole i đački dom. Vrijednost projekta tad je bila 16 milijuna kuna i nismo dobili niti kune subvencije od države, a onda je na temelju toga napravljen projekt i program energetske učinkovitosti - objasnio je župan Varaždinske županije, Predrag Štormar, koji je također obišao gradilište. 

Rektor  prof. dr. sc. Marin Milković kazao je kako se očekujem da će radovi na ovoj zgradi biti gotovi za otprilike 20 dana, a tad će se krenuti s radovi na drugom objektu. Ukupna vrijednost investicije je oko 12 milijuna kuna, zajeno s unutarnjim uređenjem.

 

 

Komentari