Reformisti prozvali župana

Martinčević: Štromar sada 'cendra' jer će zbog njegovih propusta nastati šteta od 300 milijuna kuna

Objavljeno: 16.03.2016. 11:01

Zadnja izmjena: 16.03.2016. 11:23

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Varaždinski župan Predrag Štromar i bivša Vlada u kojoj je HNS participirao s 12 saborskih zastupnika,  najodgovorniji su jer nije ozakonjeno financiranje besplatnog prijevoza srednjoškolaca i što u prijedlogu proračuna aktualne vlade nema novca za projekte JPP-a, ustvrdila je Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista.

Riječ je o ogromnom propustu varaždinskog župana koji je u rukama imao sve poluge da se potpišu za to potrebni ugovori, naglasila je Natalija Martinčević na današnjoj konferenciji za medije županijske organizacije Reformista.  

Iako ima samo jedan glas u Saboru, Narodna stranka – Reformisti spremna je podržati Vladin prijedlog državnog proračuna pod uvjetom da se prihvate njeni amandmani koji se odnose na besplatan prijevoz srednjoškolaca i osiguranje novca za projekte JPP-a u Varaždinskoj županiji.

- Prvi smo u proceduru uputili amandman u kojem tražimo da se za međumjesni prijevoz u državnom proračunu osiguraju sredstva za međumjesni prijevoz u identičnom iznosu kakav je bio i prošle godine – ističe Martinčević te dodaje kako je podnesen još jedan amandman u kojem Reformisti traže nastavak financiranja projekata JPP-a.

Ne odustaju od amandmana

Izjavila je i da su se Reformisti postavili kao jaka stranka, te da ne namjeravaju odustati od svojih amandmana iako je Vlada u utorak najavila kako će do lipnja osigurati novac za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

Pojasnila je to zalaganjem Reformista za, kako kaže, „obavezno srednjoškolsko obrazovanje koje mora biti potpuno besplatno“. Štoviše, ova stranka će inzistirati na 100 postotnom financiranju prijevoza za učenike od iduće školske godine, ističe Martinčević.

Na nju se nadovezao Tomislav Paljak, predsjednik Županijske organizacije Reformista koji je pozvao na  odgovornost varaždinskog župana Predraga Štromara jer u proteklom razdoblju “nije realizirao ni jedan od četiri projekta vezanih uz javno-privatno partnerstvo“.   

"Ministri iz Metkovića nemaju pojma što nam treba"

- Sve što je od 2005 godine napravljeno, sa Štromarom nema veze. On samo cendra i optužuje druge da su nešto krivi. Zbog njegovih propusta počinjenih u mandatu prošle Vlade, bude li prihvaćen prijedlog proračuna Mosta i Domoljubne koalicije, za Varaždinsku županiju nastat će šteta od 300 milijuna kuna. Odnosno, ostat će bez 30 posto sredstava za njen razvoj – upozorava Martinčević koja smatra da je prijedlog državnog proračuna udar na Varaždinsku Županiju i Grad Varaždin.

Na kraju je prozvala i Most, koji je ključni koalicijski partner Vlade Tihomira Oreškovića.

- U Vladi sjede četiri ministra iz Metkovića. Taj grad ima 15.000 stanovnika, pa pokušajte zamisliti koja je u njemu koncentracija znanja. Nemaju oni pojma što treba varaždinskom kraju – zaključila je Martinčević.

Komentari