Mladi u Varaždinskoj katedrali Holywinom protiv Halloweena

Objavljeno: 01.11.2014. 11:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/Holivin u katedrali

U petak, uoči blagdana Svih Svetih u 21 sat u vraždinskoj katedrali održano je slavljeničko-molitveno bdijenje s katehezom i svetom misom za mlade. Umjesto nakaradne Noći vještica (Halloween), mladi su bili pozvani slaviti Pobjedu svetih (Holywin)...

Tijekom molitvenog bdijenja u katedrali je održan prigodan koncert uz odličan bend i karizmatičnu dirigenticu, te skeč u izvedbi zajednice "Totus Tuus", a misno slavlje uz prigodnu katehezu održao je povjerenika za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec.

Odgovor hrvatske mladeži na sveopću poplavu „svjetlećih tikvi“ (izrezbarenih bundeva) sjajan je znak ohrabrenja da mladi Hrvati katolici, a po njima i Crkva u našem narodu nije „izgubljena“ u shvaćanju ove divne svetkovine vječnog života.

Posljednjih smo godina svjedoci uključivanja sve većeg broja župa u projekt „Holywin“ (svetost pobjeđuje), organizirana molitvena bdjenja uoči Svih svetih. Povjerenstva za pastoral mladih, kao i neke katoličke udruge, osmislila su molitvene večeri s poticajima na radosno zajedništvo kroz duhovne programe.

Poticaj na ovakav projekt dala je Sveta Stolica kako bi zaustavila „marketinški blagdan“ uvezen iz SAD-a pod nazivom „Noć vještica – Halloween“, a od samog početka podržava ga i Varaždinska biskupija.

Upravo ovih dana društvene su mreže bile ispunjene porukama: „Fašnik je već bio ove godine, ovi dani nisu za maškaranje. Misli svojom glavom, a ne tikvom“, piše Laudato.hr

- Naši pokojni sigurno ne bi željeli da im na grobovima ili u domovina „palimo“ izdubljene bundeve, već svijeće koje su simbol Krista – vječnoga Svjetla. Na žalost, u vrtiće, škole, ali i domove obitelji, ušao je antikršćanski običaj „Noći vještica“ koji slavi strah i smrt. Odatle i maske vještica, kostura, zombija i strašila raznih vrsta – ističe mr. Tanja Popec u svojem članku kojeg je objavio spomenuti portal.

„Noć vještica“, uvjerena je Popec, nema nikakvo opravdanje, tim više što je povezana s bogom smrti, a naš Bog je, međutim, Bog živih:
{gallery}Holivin u katedrali{/gallery}

Komentari