Na FOI-ju počela 25. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS

Objavljeno: 17.09.2014. 15:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: FOI

Izvor: galerija-images/FOI - CECIIS

Danas, 17. rujna je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu svečano otvorena jubilarna, 25. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2014, koja će se održavati u razdoblju od 17. do 19. rujna.

Prigodnim riječima uz 25. godišnjicu konferencije gostima su se obratili prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-ja, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, predsjednik Programskog odbora CECIIS i profesor emeritus Boris Aurer, nekadašnji predsjednik Programskog odbora, te Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, i prof.dr.sc. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu.

Središnja tema ovogodišnje konferencije je "Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rješavanju društvenih izazova" (ICT for tackling societal challenges), a svoje radove na konferenciji će predstaviti znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta. Održat će se i okrugli stol pod nazivom "Uloga modernih obrazovnih tehnologija uzimajući u obzir zaštitu privatnosti".

Pozvana predavanja održala su dva inozemna priznata znanstvenika. Mr.sc. Mitja Jermol s Institututa Jožef Stefan u Ljubljani, gdje je voditelj Centra za transfer tehnologija i projektni menadžer u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju, održao je predavanje pod nazivom "Many Faces of the Intelligent Transportation". Prof.dr.sc. Marjan Mernik sa Sveučilišta u Mariboru, koji je i gostujući predavač na Sveučilištima u Alabami, Birminghamu, Novom Sadu, održao je predavanje pod nazivom "Domain-Specific Languages: Current Status and Open Problems".

Uz CECIIS se već nekoliko godina odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Ove godine će se po četvrti put kroz sva tri dana trajanja konferencije organizirati stručni simpozij o računalnoj sigurnosti – FOI Security (FSec) na kojem će se skupiti najveća imena u području računalne sigurnosti iz Hrvatske i svijeta. Po treći će se put održati i jednodnevni stručni simpozij o razvoju mobilnih aplikacija - Mobile and embedded development Symposium (f-moed) na kojem će se govoriti o razvoju aplikacija za mobilne i ugrađene sustave, a predavanja će održati domaći i strani stručnjaci i studenti. U sklopu f-moeda će biti održano i 48-satno studentsko natjecanje Mobile App Chalenge te prezentacije najboljih studentskih razvojnih projekata.

Četvrti će se put održati jednodnevna Studentska poster sekcija na kojoj će studenti FOI-ja izlagati svoje istraživačke radove, dok će studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirati svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Po drugi će se put u organizaciji knjižnice Fakulteta održati i dvije radionice. Za radionicu Revizija i otpis knjižnične građe u knjižničnom sustavu METEL win, predstavljanje novog kataloga i novih usluga sustava suorganizator je Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin, a održat će je tvrtka Point d.o.o. iz Varaždina. Radionicu Pravo na pristup informacijama – službene informacije, tijela javne vlasti i građani održat će Digitalni informacijsko-dokumentacijski ured Vlade.

{gallery}FOI - CECIIS{/gallery}

Komentari