Na kavi sa županom o besplatnim udžbenicima i odnosu HNS-a i SDP-a

galerija-images/kava sa zupanom

Objavljeno: 19.11.2014. 14:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Odnos između HNS-a i SDP-a je dobar, projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce Županija će provesti sama, a nagradu za najtransparentniju županiju, kao i za najveću konkurentnost trebalo bi isticati svakom prilikom, rečeno je na današnjoj kavi s varaždinskim županom Predragom Štromarom.

Već tradicionalno neformalno druženje predstavnika županijske vlasti s novinarima prošlo je u razgovoru o aktualnostima koje se događaju u našoj županiji, a župan Štromar, predsjednica Županijske skupštine Dubrava Biberdžić i zamjenik župana Alan Košić pohvalili su se nagradom Lotus za najtransparentniju županiju koju je dodijelio Gong.

Ovo je izuzetno značajna nagrada kojom se pokazuje dobar rad Varaždinske županije. Kroz vrijeme koje dolazi ova nagrada će se pokazati vrlo vrijednom. Od mogućih 10 osvojiti 7,90 bodova i biti jedina županija u kategoriji izrazito transparentnih sve nas na neki način čini ponosnima, i mene kao predsjednicu Županijske skupštine zajedno sa svim vijećnicima. Ova nagrada doista dokazuje da Varaždinska županija radi kako treba i da to čini u suradnji s javnošću i da su svi dijelovi vlasti okrenuti prema javnosti i dostupni – istaknula je Biberdžić.

Zadovoljstvo nagradom izrazio je i župan Štromar. Na pitanje novinara kakvi su odnosi između HNS-a i SDP-a s obzirom na to da je SDP poslao priopćenje u kojem navodi da nije samo HNS zaslužan za nagradu, već i SDP i cijela koalicija na vlasti, župan je odgovorio kako su odnosi dobri.

Mi smo se ovom nagradom pohvalili u Zagrebu na nacionalnoj razini, kao i za konkurentnost i ja pozivam sve stranke, kao i Gospodarsku komoru i Udrugu poslodavaca da se ovom nagradom, kao i konkurentnošću županije, hvale svugdje kako bi se za našu županiju što više čulo i promoviralo. Mislim da odnosi nisu narušeni, mi smo u priopćenju istaknuli i SDP i zamjenika župana Alena Kišića, a sigurno je da svaka stranka ima svoj put, ali je najvažnije da se na kraju sve dogovorimo – odgovorio je župan Štromar.

>> Županijski SDP: Nagrada za transparentnost nije nagrada HNS-a nego Varaždinske županije

Što se tiče novog modela besplatnih udžbenika, župan je naglasio kako će ovaj projekt iznijeti sami te da nisu tražili pomoć Vlade. U proračunu je za iduću godinu osiguran 2,1 milijun kuna, a prema rezultatima anketnih upitnika, napomenuo je župan, svi ga prihvaćaju.

Mi smo ovu ideju počeli razrađivati još 2007. godine, no ona nije bila moguća zbog zakonskih okvira. Ali ove je godine to moguće jer se udžbenici uzimaju na četiri godine i škole same određuju koje će udžbenike koristiti. Time smo pokrenuli idejni projekt u rujnu kad smo jedan dio knjiga za osnovnoškolce kupili i stavili u knjižnicu na raspolaganje. Sada idemo s projektom da se svi udžbenici koje koriste učenici od prvog do osmog razreda, nalaze u školskoj knjižnici – rekao je župan.

Također, naglasio je da je u tom projektu potrebna i pomoć roditelja i učenika da knjige koje već imaju vrate u knjižnicu na kraju školske godine kako bi bile u razmjeni. To znači da će svi oni koji će dati svoje udžbenike u knjižnicu, dobiti udžbenike za sljedeću godinu, odnosno za viši razred.

Naravno da je tu potrebna velika suradnja i roditelja i učenika i učitelja, ali sigurno je da to neće biti dovoljno. Stoga će Županija u svom proračunu osigurati 2,1 milijun kuna kako bi otkupili udžbenike onih koji izlaze iz osmog razreda, ali i nabavili udžbenike za prva tri razreda osnovne škole jer se u neke od njih piše. To će također osigurati Županija – najavio je župan dodavši kako će to napraviti sami, bez pomoći države jer imaju dovoljno sredstva u proračunu te da je na taj način puno jeftinije kupovati udžbenike, nego da ih svaki roditelj kupuje posebno.

{gallery}kava sa zupanom{/gallery}

Komentari