viša uzaludna

Bliži se vrijeme upisa na studije - evo zašto (ne) odabrati studij razredne nastave

Objavljeno: 03.02.2017. 09:21

Zadnja izmjena: 03.02.2017. 16:14

Foto: Ilustracija

Nedavno smo pisali o tome da je u našem kraju puno više žena nego muškaraca među nezaposlenima s fakultetskom diplomom. Malo dublji uvid u podatke HZZ-a dao nam je i odgovor na pitanje kako se to moglo dogoditi.

>> ŠTO OBRAZOVANIJE, TIM GORE PO NJIH Je li ženama teže naći posao u našoj županiji?

Naime, najveći broj visokoobrazovanih žena diplomiralo je razrednu nastavu - dakle, završile su za učiteljicu u prva četiri razreda osnovne škole. To je zanimanje koje ima svoju draž i ljepotu, no koje nije previše traženo na našem tržištu rada. Djece je sve manje, smanjuje se i broj razrednih odjela, a jedini način da se upadne na to radno mjesto jest da neka zaposlena učiteljica ode u mirovinu ili umre. Postoje i prilično egzaktne brojke koje nam govore koliko će se učiteljica realno moći zaposliti tijekom godine - što bi u teoriji značilo da će neke čekati i 50 godina. U praksi to znači samo jedno - beskonačno čekanje na burzi.

'A što ćemo s profesorima...?'

I da apsurd bude veći, u našoj je zemlji čak 6 učiteljskih škola - Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Petrinja i Čakovec marljivo podučavaju buduće generacije učiteljica koje se neće praktički nikada zaposliti u svom zanimanju. S obzirom na blizinu Čakovca ne čudi da imamo dosta nezaposlenih učiteljica u našoj županiji. 

Naravno da je ta situacija apsurdna, osobito kad imamo u vidu da učiteljica razredne nastave sa svojom diplomom ne može biti ništa drugo osim učiteljica za najmlađe osnovce. Jedini izlaz im je ili da završe još neki pedagoški studij ili da se potpuno prekvalificiraju. Kada su lokalni dužnosnici svojedobno i pitali tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta čemu toliki učiteljski fakulteti, on im je odgovorio protupitanjem: 'A što ćemo s profesorima, kako će oni raditi?' 

Problem učiteljica je dakle dvostruki - prvo, radi se o zanimanju koje naše društvo gleda kao gotovo isključivo "žensko zanimanje". Drugo, država puno više brine o tome kako će profesori koji rade na učiteljskim fakultetima imati posao nego što će biti sa svim onim studenticama koje budu završili zanimanje što izravno vodi na burzu. S obzirom da država ne kani to riješiti u skoro vrijeme, budućim studenticama jedino možemo savjetovati da u širokom luku zaobilaze studij koji im ne nudi realnu mogućnost zapošljavanja.

Komentari