problemi bolnice

Nakić u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama: "Projekt Spinalnog centra ide dalje"

Objavljeno: 25.08.2016. 08:33

Zadnja izmjena: 25.08.2016. 08:33

Tehnički ministar zdravlja, Dario Nakić obišao je jučer u pratnji svog pomoćnika Denisa Kovačića, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. U razgovoru s ravnateljem bolnice, Damirom Mihalićem, i stručnim osobljem bolnice, upoznao se s načinom rada bolnice, ali i problemima u tom dijelu zdravstvenog sektora. Razgovaralo se i o projektu izgradnje Spinalnog centra.

Stručno osoblje Specijalne bolnice pojasnilo je i upozorilo ministra na problem jednake vrijednosti odnosno plaćanja s razine HZZO-a.

– Razgovaralo se o kakvim vrstama pacijenata se ovdje skrbi odnosno da su to najkompleksniji pacijenti ne samo s područja spinalnih ozljeda kralježnice nego i drugih ozljeda – izjavio je ministar dodajući da se razgovara i razmišlja o iznalaženju mogućnosti da se troškovi težih pacijenata plate u realnom obujmu.

Još privatnih investitora

Ministar je potvrdio da projekt Spinalnog centra ide dalje, ali da se ovdje neće razvijati posebne segmente kirurgije već će se određena vrsta kirurških usluga obavljati konzilijarno. Ministar je rekao da se svakako trebati poraditi i na smještajnim kapacitetima i na njihovom standardu, a jedan od mogućih smjerova je pronalazak privatnih investitora.

– Moram reći da ova bolnica polovicu svojih kapaciteta ima iznajmljenu na privatnom tržištu i to je odlična stvar. Ako imamo priliku zašto ne bi zaposlili još više ljudi i otvorili još više kapaciteta – naglasio je ministar dodajući da su sredstva za Spinalni centar osigurana preko fondova EU namijenjenih posebno ranjivim skupinama.

Više o stanju projektne dokumentacije za početak realizacije Spinalnog centra i mogućim rokovima rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja Mihalić.

– Veseli nas da smo za slijedeću godinu dogovorili da s razine Ministarstva stignu sredstva za izradu projektne dokumentacije, a suglasnost za to je dao i župan. Cilj je da što prije krenemo u tu fazu projektiranja koja je neophodno za povlačenje EU sredstava – pojasnio je Mihalić. Dodao je da su očekivani rokovi za tu fazu 25 do 27 mjeseci. Prema njegovim riječima rokove diktiraju propisi i provođenje postupaka javne nabave koja je definirana strogim uvjetima. Dodao je, ukoliko neće biti problema s postupcima javne nabave, da bi sam početak gradnje mogao biti na jesen iduće godine.

 

Komentari