Novi propisi: Krv se više neće vaditi u Domu zdravlja u Kolodvorskoj ulici

Objavljeno: 03.10.2014. 11:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Prostorija za vađenje krvi u varaždinskoj Kolodvorskoj ulici, u sklopu Doma zdravlja, ne radi cijelo ljeto. Iako je praksa bila takva da se nakon ljeta spomenuta prostorija ponovno otvori, ove godine situacija je nešto drugačija.

Hodnici su prazni, pacijenata nema, a prostorija za vađenje krvi je zatvorena. Svi pacijenti na vađenje krvi upućuju se u Zagrebačku ulicu 94.

– Laboratorij u Zagrebačkoj ulici 94 službeni je laboratorij za vađenje i analizu krvi varaždinskih pacijenata. Još od 2004. godine kada je Dom zdravlja preuzeo populaciju od 50 tisuća osiguranika, ovo je službena lokacija laboratorija kojoj danas teži oko 90 tisuća osiguranika. Prema novim propisima Ministarstva zdravlja, HZZO-a i Liječničke komore, liječnici primarne medicine moraju svojim pacijentima krv vaditi u ordinacijama. Mi te uzorke krvi sakupljamo, analiziramo ih u laboratoriju i natrag šaljemo nalaze elektroničkim putem odabranim liječnicima – objašnjava ravnatelj Doma zdravlja Ivan Crnković.

U tu svrhu, kupljena su dva osobna automobila te dva laboratorijska tehničara skupljaju uzorke krvi po području grada Varaždina.

– Dnevno laboratorijski tehničari prikupe od 100 do 150 uzoraka krvi. Laboratorij pokriva populaciju od 90 tisuća osiguranika, a prema novim propisima liječnici bi sami trebali vaditi krv svojim pacijentima te nam vađaona krvi u Kolodvorskoj prema svim parametrima nije isplativa – naglasio je ravnatelj Crnković.

Iako se u Zagrebačkoj ulici često znaju stvarati gužve, dnevno obrade do 250 pacijenata, ne čeka se dugo zbog dobre organizacije posla.

- U Zagrebačkoj 94 stvoreni su uvjeti za populaciju od stotinjak tisuća osiguranika. Krv primarno vadimo u Zagrebačkoj, dnevno dolazi po 200 do 250 osiguranika, a još se s terena doveze do stotinjak uzoraka krvi. Vađaona krvi u Kolodvorskoj s 30 do 35 pacijenata koštala je neracionalno, jer nam ona ni ne treba s obzirom na kadrovske normative. Iako se ovdje stvaraju gužve, ali organizacijski je jako dobro postavljeno i nitko ne čeka dulje od onog što je nužno – smatra Crnković.

Dodaje kako se ni te gužve ne bi se stvarale da se liječnici sami pobrinu oko vađenja krvi svojim pacijentima, što im je prema novim propisima i dužnost. – Svi liječnici bi se trebali odazvati propisu Ministarstva zdravlja, Komore i HZZO-a da vade krv u ordinacijama, jer je to njihova obaveza. Liječnici primarne prakse imaju dodatak na plaću od desetak kuna za vađenje krvi pacijentu. Mi osiguravamo sav materijal potreban za uzimanje uzoraka krvi, dostavljamo im ga u ambulantu, a oni za to dobe novac od HZZO-a. Time se postiže dostupnost primarne zaštite kod izabranog liječnika – rekao je Crnković.

Iako mnogi liječnici odrađuju vađenje krvi samo da bi zadovoljili propise, pa od 20 pacijenata dvojici izvade krv, dok ostale šalju u laboratorij, više od polovice liječnika poštuje nove propise.

– Od ukupno 46 timova opće medicine, 22 tima vade krv pacijentima. Mi sakupljamo uzorke u 11 ambulanta u gradu Varaždinu i 11 ambulanta izvan grada. Naši tehničari po ranijem dogovoru skupljaju uzorke, voze ih nama, mi odradimo sve analize i elektroničkim putem ih šaljemo liječnicima – rekla je voditeljica laboratorija magistra laboratorijske biomedicine Marija Crnković.

Dnevno laboratorijski tehničari na trenu znaju napraviti i do 100 kilometara, a znaju dovesti i do 150 uzoraka krvi koje treba analizirati.

– Laboratorij u Zagrebačkoj 94 u potpunosti je opremljen sa svim sustavima, od hematologije do dijalize, hitni nalazi naprave se u roku sat vremena, sve nalaze šaljemo elektroničkim putem, a po potrebi ih ispisujemo pacijentima. Znalo nam se čak dogoditi da u jednom danu uzmemo do 400 uzoraka krvi i obradimo ih. Naravno, uvijek postoje oni koji su nezadovoljni, međutim u velikoj većini slučajeva pacijenti su zadovoljni. Vađaona krvi u Kolodvorskoj ulici nije isplativa jer se tamo obrađuje svega tridesetak ljudi. Stoga je intencija da uz vađenje krvi u ordinacijama, laboratorij u Zagrebačkoj 94 bude glavno mjesto vađenja i analize krvi – naglasila je voditeljica laboratorija Marija Crnković.

Komentari