palijativna skrb

O dvadesetak umirućih bolesnika u našoj županiji skrbi mobilni liječnički tim - evo koga i kako možete kontaktirati

Objavljeno: 04.11.2016. 10:36

Zadnja izmjena: 04.11.2016. 11:03

Foto: Željko Porobija

Već mjesec dana umirući bolesnici u našoj županiji imaju organiziranu palijativnu skrb koja je tu da im pomogne u njihovim posljednjim danima života. O tome su jutros na konferenciji za medije govorio ravnatelj varaždinskog Doma zdravlja Dražen Jagić, zamjenik župana Alen Kišić i dr. Marija Kolačko, voditeljica mobilnog palijativnog tima.

Naša županija ima sve izraženiju potrebu za ovakvom vrstom medicinske skrbi, jer je sve više starijih osoba kao i sve više onih koji boluju od karcinoma. Stoga je od 1. listopada organiziran mobilni palijativni tim čija je zadaća da u suradnji s liječnicima pomogne umirućima prije svega u poboljšanju kvalitete življenja - smanjivanjem boli i depresije. Ove osobe imaju pravo taj posljednji period svog života provesti bez boli i umrijeti u krugu svoje obitelji. Cjelokupni je projekt iziskivao dosta materijalnih sredstava, pa su razne institucije dale određene donacije - poput općine Vinica koja je poklonila električni bolesnički krevet.

Koga i kako kontaktirati

Županija je organizirala i svojevrsnu posudionicu - ukoliko je kome potreban jastuk protiv dekubitusa, koji inače košta oko 4500 kn - može ga posuditi i vratiti kad onda više ne bude bio potreban.

- Tijekom listopada palijativnu je skrb imalo 17 pacijenata, a već se prijavilo još 6 novih pacijenata, tako da će se izgleda morati organizirati još jedan tim. - izjavila je doktorica Kolačko.

Ovdje dajemo i kontaktne podatke osoba koje možete pozvati ukoliko nekom od vaših bližnjih treba ovakav vid skrbi. Bitno je znati da nije potrebna neka papirologija - nakon što se javite, tim kontaktira obiteljskog liječnika i započinje s onim tipom rada koji je potreban. Prednost, dakako, imaju oni s najtežim bolima.

Nataša Dumbović, bacc.med.tech - koordinatorica palijativne skrbi

Tel: 042/ 398 571

Mob: 099/ 398 5073

E-mail: [email protected]

Mobilni tim - dr. Marija Kolačko  Branka Borak, bacc. med.tech

Tel: 042/ 398 585

Mob: 099/ 398 5045 i 099/ 623 8540

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Komentari