Odgođeno prihvaćanje USKOK-ove optužnice protiv Čehoka, Horvata, Bunića i Viteza

Andrej Švoger

Objavljeno: 06.10.2014. 12:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva

Na Županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak se trebalo sastati Optužno vijeće koje je trebalo odlučiti o prihvaćanju USKOK-ove optužnice protiv Ivana Čehoka, Zlatka Horvata, Miroslava Bunića i Stanka Viteza. Optužno vijeće je na kraju odgođeno...

Razlog odgađanja Optužnog vijeća je taj što prvookrivljeni Ivan Čehok nije primio poziv za sjednicu Optužnog vijeća.

O USKOK-ovoj optužnici vijeće će odlučiti 30. listopada na Županijskom sudu u Zagrebu, za kad je odgođena sjednica vijeća.

Podsjetimo, optužnicom se prvookrivljenom Ivan Čehok stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od ožujka 2003. do 7. svibnja 2003., na traženje Miroslava Bunića, prilikom prodaje gradskog zemljišta, na štetu Grada Varaždina, pogodovao trgovačkom društvu, u kojem je Bunić direktor, na način da je nakon otvaranja podnesenih ponuda zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne.

Nakon što su dostavljene korigirane ponude Čehok je 7. svibnja 2003. u ime Grada Varaždina s navedenim društvom sklopio Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta čime je tom društvu pribavljena korist od 346.500,00 eura, a Grad Varaždin je oštećen za iznos od 390.775,00 eura.

Nadalje, Čehoku, kao gradonačelniku Varaždina, i Zlatku Horvatu, kao zamjeniku gradonačelnika, se stavlja na teret da su, od rujna 2005. do lipnja 2011. godine, sukladno dogovoru s Bunićem, direktorom okrivljenih trgovačkih društava, za novčanu nagradu od 1.000.000,00 kuna koju im se Bunić obvezao isplatiti, pogodovali navedenim društvima prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, te podmirenja obveza okrivljenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa.

Navedenim postupanjem okrivljenim društvima je pribavljena nepripadna materijalna korist od 3.200.022,37 kuna a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin. Sukladno dogovoru Bunić je, kao protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu, na njihovo traženje, platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, za stan Čehoka 100.000,00 kuna a za stan na ime sina Zlatka Horvata 103.000,00 kuna.

Osim navedenog, Čehok i Horvat su, od ožujka 2006. do lipnja 2011. godine, pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa. Za navedeno pogodovanje društvo je, kao protuuslugu, na  traženje Horvata, platilo ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u iznosu od 281.936,03 kuna, a na traženje Čehoka plaćeni su radovi na njegovom objektu u iznosu od 43.838,03 kuna, a Čehok je tražio i besplatno opremanje stana u njegovom vlasništvu, ali navedeno nije realizirano.

Optužnicom se Stanku Vitezu, najprije kao pomoćniku predstojnika u Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji, a potom kao pročelniku Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Varaždina, stavlja na teret da je, od kolovoza 2005. do kraja 2010. godine, od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za žurno izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani način Vitez i članovi njegove obitelji su od navedenog društva kupili tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 145.544,53 eura.

Prvookrivljenom Čehoku se stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Varaždina, od početka rujna 2010. do 4. listopada 2010., bez provedenog javnog natječaja, odnosno objave oglasa za primanje osobe u službu, donio protuzakonite odluke o zapošljavanju dvije osobe u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina

Komentari