Tri velika projekta

Općina Bednja razvija biciklistički park u suradnji sa Slovencima

Objavljeno: 15.03.2016. 10:27

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 10:27

Foto: Arhiva eVaraždin

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović s predstavnicima je partnerskih gradova i općina u slovenskoj općini Cirkulane kao vodećem partneru, potpisao sporazum o sudjelovanju u projektu „Halo, si za bike“, koji je u petak, 11. ožujka, Projektno razvojni ured u Lepoglavi (koji radi i za Općinu Bednja) kandidirao na fond INTERREG Slovenija – Hrvatska.

Razvoj biciklizma

Projekt je ukupno vrijedan 18,5 milijuna kuna, a predviđa formiranje svojevrsnog biciklističkog parka koji bi povezao prekogranična područja hrvatskih općina Bednje, Vinice, Donje Voće, Petrijanca i Lepoglave sa slovenskim općinama Cirkulane, Žetale, Majšperk, Zavrč, Videm i Podlehnik. 

-Budući da bi se dio tog biciklističkog parka protezao i područjem općine Bednja, smatramo da bi to bila odlična šansa i za predstavljanje mnogih prirodnih i kulturnih posebnosti te vinske, gastronomske i druge ugostiteljske ponude našega kraja, ali i cijelog ovog dijela Hrvatskog zagorja i Haloza, a sve u cilju unapređenja turističkih tokova na prekograničnom području – poručio je tim povodom načelnik Bistrović.

Inače, ukupni udio Bednje u ovom projektu je 65.371 eura, od kojih bi, ako natječaj prođe, Europska Unija financirala 85 posto, dok bi se preostalih 15 posto trebalo osigurati u općinskom proračunu.

Uključeni u još dva prekogranična projekta

Prvi projekt nazvan je „Između plemića i seljaka“, a u njega je Bednja uključena s partnerima iz Lepoglave, Rogateca i Majšperka. Njime je, među ostalim, predviđeno postavljanje informativnih tablici  i vinarske kućice (koja bi ujedno bila i informativni punkt) u centru Bednje, kod crkve. Taj je projekt već kandidiran na INTERREG.

Drugi projekt je D park II, odnosno, nastavak projekta čiji je prvi dio Bednja već uspješno provela uređenjem Sajkove hiže. U ovom projektu Općina Bednja namjerava urediti podrum Etnokuće u Jamnom gradnjom krušne peći i uređenjem autentične starinske zagorske kuhinje. Plan je da se u tom prostoru održavaju seminari i stručna osposobljavanja kuhara za spremanje, ali i služenje izvornih zagorskih jela, što podrazumijeva i spremanje hrane u starinskom, autentičnom posuđu. 

Projektom je zamišljeno da Etnokuća Jamno preraste u centar obuke za izvorno kulinarstvo za zonu Zagorje – Haloze, a kuhari koji bi uspješno završili programe osposobljavanja dobivali bi posebne certifikate kojim bi se potom ugostiteljskim objektima u kojima rade omogućilo da dobiju markicu  „Okusi tradiciju“. 

Udio Bednje u tom projektu je 1,4 milijuna kuna, a propozicije su iste, odnosno, 85 posto sredstava osiguralo bi se iz INTERREGA, a ostatak iz proračunskih sredstava. I taj je projekt na natječaj prijavljen u petak, 11. ožujka. Time Općina Bednja nastavlja s aktivnim sudjelovanjem i prijavama na prekogranične EU projekte.

Komentari