Parkovi d.d. predstavljali varaždinsko groblje na konferenciji ASCE-a

Objavljeno: 08.10.2014. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ASCE

Izvor: galerija-images/ASCE konferencija Parkovi

Varaždinci su posebno ponosni na svoje groblje. Gradsko groblje Varaždin po mnogima je najljepši varaždinski park, a ujedno muzej na otvorenom, mjesto bogato poviješću, anegdotama, ljudima. Važan je dio kulturne ponude grada  i važan dio njegove turističke ponude.

Varaždinsko groblje, kojim upravljaju Parkovi d.d., član je Udruge znamenitih groblja Europe (ASCE-a - The Association of Significant Cemeteries in Europe). Parkovi su groblje uključili i u turistički projekt Rutu europskih groblja (European Cemeteries Route). Taj projekt obuhvaća groblja u 50 gradova i u 20 europskih zemalja. 2011.godine dobio je i prestižnu nagradu u okviru nagrada Ulysess 2011, koje svake godine dodjeljuje Svjetska turistička organizacija.

Kao dio Rute europskih groblja varaždinsko se groblje promovira diljem Europe, što utječe na prepoznatljivosti Varaždina i varaždinskog groblja u europskim okvirima. I zbog toga su u Parkovima posebno ponosni na činjenicu da je varaždinsko groblje najposjećenija turistička destinacija u gradu.

Udruga znamenitih groblja Europe održala je svoju godišnju konferenciju. Domaćin ovogodišnje konferencije bilo je Cementiris de Barcelona (groblje u Barceloni). Među oko 120 sudionika iz 17 zemalja Europe, uz predstavnike Gradskih groblja Zagreb, Komunalnog Društva Kozala iz Rijeke i Zelenila d.o.o. iz Karlovca kao tvrtki koje upravljaju grobljima članicama iz Hrvatske, bili su i predstavnici Parkova d.d.

Konferenciju su otvorili Jordi Valmaña, generalni direktor Cementiris de Barcelona predsjednik Udruge španjolskih groblja (Spanish Association of Cemeteries - AFCM) i predsjednica ASCE-a i direktorica Mariborskih groblja, mag. Lidija Pliberšek.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je "Beyond the death: Remembrance, Memory and Heritage" a u sklopu predavanja priznatih znanstvenika iz područja arhitekture, povijesti, umjetnosti i upravljanja grobljima sudionici konferencije imali su prilike otkriti nove perspektive groblja te načina unapređenja upravljanja njima, s posebnim osvrtom na njihovo očuvanje.

Članovi konferencije u Gradskoj vijećnici Barcelone primio je g. Puigdollers, predsjednik Cementiris de Barcelona i gradski vijećnik, a kao dio konferencije posjetili su i groblja Poblenou Cemetery te Montjuïc Cemetery. Konferencija je završila svečanim prijemom u Museu Nacional d’Art de Catalunya gdje se sudionicima obratio g. Ignasi Armangol, predsjednik Gradskog vijeća Barcelone.

{gallery}ASCE konferencija Parkovi{/gallery}

Komentari