priopćenje za medije

PODOLNJAK: 'Grad nema pravo zadužiti nas za 80 milujuna kuna - idemo na referendum'

Objavljeno: 15.09.2016. 18:04

Zadnja izmjena: 16.09.2016. 13:42

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Povodom današnjeg neprihvaćanja odluke o izmjeni Proračuna Grada priopćenjem za medije javio se i poznati varaždinski vijećnik, Robert Podolnjak.

U svojoj izjavi on ističe kako smatra da ovaj saziv Gradskog vijeća nije ovlašten i nema legitimitet da u posljednjoj godini mandata stvori dugoročnu financijsku obavezu za gradski proračun u iznosu od oko 80 milijuna kuna u sljedećih deset godina.

Podolnjak podsjeća i da sadašnje vijeće nije ni donijelo odluku o koncesiju, već je to uradilo vijeće iz prošlog saziva. 

- Nisam podržao odluku o koncesiji iz ožujka 2013., a kojom je stvorena sadašnja financijska obaveza i logično je pretpostaviti da nemam mandat građana da sada glasam za zaduženje.

Stoga je predložio raspisivanje referenduma s pitanjem „Jeste li za prihvaćanje Prijedloga odluke o zaduženju Grada Varaždina radi financiranja odlaganja baliranog miješanog otpada kao I. faze sanacije odlagališta Brezje?“ - iako dopušta i drugačiju formulaciju pitanja.

S obzirom da je uvjet za obvezni referendum sudjelovanje više od pola birača na području Grada, Podolnjak predlaže savjetodavni referendum, koji bi imao snažan politički učinak te će on osobno poštivati izraženu volju građana.

Također se zalaže za jasno i nepristrano iznošenje argumenata građanima po cjelokupnom pitanju rješavanja problema otpada. Smatra da će troškovi referenduma biti oko pola milijuna kuna.

Prije raspisivanja referenduma Grad, prema Podolnjakovom mišljenju, treba pribaviti mišljenje Ministarstva financija o tome može li se zadužiti za investiciju kao što je odvoz baliranog otpada.

- U tom smislu očekujem da gradonačelnik odmah zatraži mišljenje od Ministarstva financija. - govori poznati vijećnik na kraju svog priopćenja.

>> Rebalans nije prošao, a time ni pokušaj zaduženja za bale - slijedi referendum?

Komentari