Policija se angažirala na integriranju Roma u društvo

Objavljeno: 20.01.2011. 12:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: flickr.com / ilustracija

Mnoga djeca pripadnika romske nacionalne manjine svakodnevno se susreću s preprekama koje im otežavaju kvalitetno integriranje u širu društvenu zajednicu.

Rekao je to Bajro Bajrić, predsjednik hrvatske udruge Romi za Rome, u srijedu, 12. siječnja u Policijskoj upravi varaždinskoj gdje je održan je Radni sastanak MUP-a, Ravnateljstva policije, saborskog zastupnika Nazifa Memedija, predstavnika PU varaždinske i međimurske te Centra za socijalnu skrb u Varaždinu s predstavnicima romske zajednice.

Cilj sastanka bio je detektirati teškoće koje stoje na putu ostvarivanja sveobuhvatne zaštite Roma te predložiti aktivnosti kojima bi se poboljšalo njihov položaj u društvu. Tema sastanka bila je analiza sigurnosti na području PU varaždinske  i PU međimurske sa osvrtom na problematiku i udio djece i maloljetnika.

- Kako bi polučili dobre rezultate u našem radu trebamo biti operativni. Stoga moramo početi razmišljati o prevenciji – naglasio je Josip Pavliček, načelnik Odjela za prevenciju Ravnateljstva policije. Dodao je da je tijekom prošle godine u okviru Ravnateljstva policije osnovana specijalistička organizacijska struktura koja se bavi prevencijom kriminaliteta ali i ostalih oblika delikventnog i devijantnog ponašanja, a u svakoj se Policijskoj upravi nalaze specijalizirani policijski službenici za pitanja prevencije.

Jedan od zaključaka Radnog sastanka je da se osnuje multidisciplinarni tim kojeg će sačinjavati predstavnici policije, Centra za socijalnu skrb, predstavnici obrazovnih ustanova te nevladinih udruga i organizacija. Navedeni tim izradit će preventivni program u kojem će se odrediti prioriteti u rješavanju problema, a sam proces pokrenut će predstavnici Policijske uprave varaždinske i međimurske.

Najčešće teškoće koje pogađaju dio romske populacije tiču se redovitog pohađanja obrazovanja, obiteljsko-pravne zaštite i adekvatne skrbi o djeci.


izvor: varazdinska.policija.hr



Komentari