Povjerenstvo za umirovljenike i stare osobe održalo svoju sjednicu

Objavljeno: 08.10.2014. 17:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Varaždin

Povjerenstvo za umirovljenike  i stare osobe kao savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Varaždina, održalo je svoju redovnu sjednicu. Na dnevnom redu našla se i kandidatura Varaždina za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Članovi Povjerenstva, na čelu s predsjednicom Dubravkom Kanoti, smatraju kako je kandidatura prilika da se kultura, pogotovo amaterizam,  još više približi umirovljenicima i starijim osobama.

Poznat je angažman starijih osoba u udrugama i društvima, to su Klub za starije osobe, Društvo književnika, Matica Hrvatska, a umirovljenici i starije osobe  sudjeluju u  kulturnim sadržajima kao važan dio  vjerne i zahvalne publike.

S obzirom na to da je kandidatura Grada Varaždina prigoda za obnovu ili izgradnju novih kulturnih objekta   Povjerenstvo za umirovljenike  predlaže da se prostor dosadašnjeg Centra „Tomislav Špoljar“ Varaždin ili prostori bivše vojarne u Optujskoj ulici  prenamijene u Volonterski centar - centar za udruge -  u kojem bi mjesto našli i umirovljenici i starije osobe, te mogli  razvijati i ostvarivati svoje kulturne potrebe u glazbenom, likovnom, književnom, scenskom i plesnom  stvaralaštvu – istaknuto je na sjednici Povjerenstva.

Povjerenstvo je također dalo podršku inicijativi za smanjenje RTV pristojbe s 80 na 40 kuna za 315 tisuća hrvatskih umirovljenika. Podržavaju i povećanje neoporezivog dijela mirovine s 3400 na 3800 kuna, o čemu će raspravljati i Nacionalno vijeće za umirovljenike.

Čestitkama se pridružujemo svim svojim sugrađanima povodom Međunarodnog dana starijih osoba, uz želju da im kvaliteta života bude što bolja – istaknuli su članovi Povjerenstva.

Komentari