Prigodnom svečanošću obilježen Svjetski dan učitelja

Objavljeno: 02.10.2014. 18:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija poštuje svoje profesore, učitelje i nenastavno osoblje, a za njih su danas u Županijskoj palači sedmu godinu zaredom organizirali svečanost povodom Svjetskog Dana učitelja.

Ovo događanje bila je prilika da se djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu iskaže zahvalnost za dugogodišnji predani rad, pa je tako osamdeset i jedan osoba, a među njima učitelji, profesori te nenastavno osoblje primilo prigodnu zahvalnicu te jastučić s batićima i lepoglavskom čipkom na poklon.

Prisutne je na početku svečanosti pozdravio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je istaknuo kako je biti učiteljem vrlo važna, ali i poštovana profesija.

- Mi Vam  dragi učitelji i profesori, danas ovdje zahvaljujemo za golem trud, energiju i znanje koje ste prenosili mnogim generacijama. Znamo da je biti učitelj iznimno važna profesija jer bez učitelja nema ni novih znanja i napretka, pa tako niti društvenog razvoja. Vi ste u svojoj karijeri odradili jedan od najodgovornijih i najtežih poslova. Ove zahvalnice koje danas dobivate neka budu mali podsjetnik na to da društvo cijeni Vaš rad i angažman, no najveća satisfakcija su Vam zasigurno učenici koji završavaju mnoge škole i fakultete jer imaju dobra temeljna znanja koja ste im Vi usadili - rekao je zamjenik župana te dodao kako Varaždinska županija kroz različite projekte podupire što veću obrazovanost građana.

Terezija Šalamon, dugogodišnja ravnateljica Osnovne škole Veliki Bukovec koja je ravnateljsku dužnost obnašala punih 28 godina, a u školi u Velikom Bukovcu radila je od 1972. godine ističe kako učitelji osim velikog znanja, energije i stručnosti moraju posjedovati i veliko strpljenje jer svaki učenik zahtijeva poseban pristup.

- S jedne strane ponosna sam i sretna što sam odradila toliko godina u školi, a s druge pomalo tužna što napuštam školu za koju sam bila jako vezana. Nadam se da sam svojim radom u prosvjeti te dugogodišnjim vođenjem škole doprinjela razvoju naše obrazovne institucije u Velikom Bukovcu. Koristim priliku da svojim kolegicama i kolegama koji su otišli u mirovinu želim da taj dio života provedu u sreći i osobnom zadovoljstvu. A učenicima želim da nauče mnogo korisnih stvari te da im učeničko doba ostane u lijepom sjećanju – rekla je Terezija Šalamon.

Inače, UNESCO je 5. listopada proglasio Svjetski Dan učitelja, a tim se danom želi mobilizirati podrška za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji  i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te tako podići obrazovanje na razinu društvene važnosti, kao i izvući učitelje iz poluanonimnosti.

Svečanosti su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, a samu svečanost su glazbenim programom upotpunili učenici Glazbene škole iz Varaždina.

Komentari