Profesorica Jordanka Horvat: Novi simbol karanfila ili što je od karanfila (p)ostalo?!

Objavljeno: 30.09.2014. 19:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Jordanka Horvat, profesorica književnosti u Varaždinu, poslala nam je zanimljiv tekst u kojem, osvrućući se na subotnji koncert u Sračincu, Nives Celzijus analizira kao estradno-književni fenomen kojega, kako se može iščitati, smatra refleksijom stanja u hrvatskom društvu. Pročitajte što piše...

Lijepa gospođa Nives Celzijus postade poznata i daleko izvan estradno-fudbalerskih krugova nakon Gole istine (neka se javi tko  za ovaj naslov nije čuo, a to može  dokazati; čeka ga primjerak knjige). Nakon, u njezinoj književnoj biografiji, ključne 2008. Nives ulazi u svijet hrvatske književnosti na velika vrata, sudska doslovno. Čulo se o kriterijima da  su trebali biti ovakvi i onakvi, drugačiji sigurno, ali što je tu je, kriterij je bio taj koji je gospođa Nives  zadovoljila i to bijaše cijela istina. Ode Kiklop, makar i poštom, u ruke lijepe Nives koje se, eto, latiše šejtanskoga posla… Ostalo je dio naše književne povijesti, a upućeni tvrde da će se već neke od sljedećih godina književno djelo ove spisateljice pojaviti i na državnoj maturi.

Nakon Kiklopa oni koji ostadoše praznih ruku, oni koji čitaju samo klasike i oni koji ne čitaju ništa, a tvrde da čitaju, nastaviše sa zgražanjem. Oni koji nagrade, a i plaće ne primaju, ne čitaju klasike i ne tvrde da čitaju, ili čitaju puno i obilno pa često znaju i što i o čemu govore, nastaviše svoju uživanciju u estradno-književnim dogodovštinama lijepe gospođe Nives.

Tako nas ove godine Nives zabavlja pjesmom Karanfili. Što zabavlja,  žari i pali, pa kada je već zakazala i Vlada i turistička i sunce, tu je ona da podigne temperaturu, a do čega? Kaže se do usijanja. Ni naš dragi Sračinec ne ostade pošteđen. Na nedavno održanom koncertu, lijepa Nives fenomenalno  se služila rekvizitima iz rubrika  "sise i guzice“, što, opće  je  poznato, raspamećuje publiku. A tko je publika? I staro i mlado, i muško i žensko. Važno je ono "raspamećena“. A tko bi se "raspamećen“ i zamislio nad smislom onoga što pjeva zajedno s razgolićenom Nives kad puno toga važnijega oko nas smisla -  nema.

>>FOTO/VIDEO: Nives Celzijus zapalila Srakare stasom i glasom u miholjskom šatoru

Nema nikakve potrebe ni prepričavati spot, ni dovoditi u pitanje uspješnost, naročito komercijalnu, koncerata Nives Celzijus. Idi pa vidi,  čuj i počuj. Reakcija ne izostaje. Mnogima ni erekcija pa bi se dalo raspravljati i o učinku ovakvih estradnih fenomena na  recimo, demografsku sliku RH. To je tema ozbiljna, držimo se onih uz kavicu.

Naime, ženske tradicionalno feminističke orijentacije govore  kako muški estradni lobi manipulira njezinim atributima, (zlo)upotrebljava njezinu ženstvenost zarađujući na njoj, s njom ili tako nekako… Neke druge ženske, feminističke orijentacije također, pak tvrde da Nives i te kako ima pravo jer ona zna uzeti lovu i bedastima i onima koji to nisu ali muško jesu, samo zato što je lijepa, samouvjerena, slobodna, seksi i što se… usudi ono što se mnoge od tih feministica bez obzira na svoju svijest i samosvijest usudile ne bi. A po čemu smo to mi bolje i pametnije koje, završivši svoje školice i fakultetiće radimo za 5 000 recimo, ako uopće radimo, pitaju se ženske.  

Muški su u tim pitanjima bića  jednostavnija pa  izjavljuju da "joj ne bi oprostili…" Diskusija se nastavlja u smjeru manipulacije, temelji se na pitanju tko tu koga, ali vratimo se karanfilima. Gdje su, pitate se ako vam je pogled pao ponovno na naslov. Gdje su nekada bili, u žuljevitim rukama ponosnog radnika koji ih je stavljao na svoje grudi povodom Prvoga maja, nikada više. Preselili su se u pjesmuljak naše drage i lijepe Nives, pjevačice i spisateljice, estradne umjetnice; čini se da ju u ovoj fazi karijere ta sintagma najbolje ocrtava, i postali novi simbol, dobili skroz-naskroz novi smisao. Koji? Pa na vama je da zaključite, sasvim je dovoljan refren i Rječnik hrvatskoga jezika čuvenoga Vladimira Anića.

Komentari