Projekt "Varaždinske kuće" nije prošao natječaj zbog "formalnih kriterija"

galerija-images/varazdinska kuca

Objavljeno: 17.09.2014. 13:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Grada Varaždina

Projekt regionalnog centra za posjetitelje "Varaždinska kuća“ vrijedan 13,7 milijuna kuna, kojeg je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavila Turistička zajednica Grada Varaždina, nije prošao.

Uz projekt obnove i rekonstrukcije varaždinske sinagoge, ovo je drugi veliki projekt koji nije prošao natječaj za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije. Glavni razlog zašto projekt "Varaždinske kuće“ nije prošao jest nezadovoljenje formalnih kriterija.

Turistička zajednica grada Varaždin je projekt "Rekonstrukcija i opremanje Varaždinske kuće“ prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja „Operativni program regionalna konkurentnost 2007 – 2013“, Shema dodjele bespovratnih sredstava   za poslovnu infrastrukturu. Nadležno nas je tijelo izvijestilo da projekt ne zadovoljava formalne kriterije te nije ušao u završnu fazu ocjenjivanja – odgovorili su iz Turističke zajednice Grada Varaždina.

Ipak, TZGV ne odustaje od projekta za kojeg smatra da je izrazito kvalitetan i dobro odrađen te ga namjerava prijaviti na nove natječaje Ministarstva turizma.

Turistička zajednica Grada Varaždina projekt će prijaviti na Javni poziv Ministarstva turizma za sredstva iz Fonda za razvoj turizma iz kojeg je moguće financirati turističku infrastrukturu. Građevinsku projektnu dokumentaciju za Varaždinsku kuću većim dijelom financirali smo sredstvima dobivenim na raznim natječajima te ćemo i ubuduće, s obzirom na to da je to jedini mogući način financiranja, biti proaktivni na apliciranju projekta Rekonstrukcija i opremanje Varaždinske kuće – rekli su u TZVG-u.

Što točno znači „nezadovoljenje formalnih kriterija“ i koji su to formalni kriteriji koje određuje Komisija koja odlučuje o natječajima, ostaje krajnje diskutabilno. Kako neslužbeno doznajemo, natječaj se navodno više puta mijenjao za vrijeme njegova trajanja pa sve do zadnjeg dana prijave. Nevjerojatno je da projekt koji ima kompletiranu građevinsku i projektnu dokumentaciju, čija izrada je zahtijevala mnogo vremena i novca, u jednom trenutku ne zadovoljava „formalne kriterije“ koji se mijenjaju tijekom samog natječaja.

Zaključak koji se nameće sam po sebi jest da su natječaji koji se raspisuju nedorečeni i ishitreni, s obzirom na to da se kriteriji natječaja mijenjaju za njegova trajanja. Također, postavlja se pitanje raspisuju li se takvi natječaji zato da bi se zadovoljila određena kvota raspisanih natječaja, kao i jesu li već prije završetka samog natječaja, poznati njegovi rezultati?!

Jesu li rezultati natječaja poznati i koji su projekti prošli, pokušali smo saznati iz nadležnog Ministarstva, no do objave članka nismo dobili odgovor na upit.

Projekt "Varaždinske kuće“, koja se nalazi u Ulici Ljudevita Gaja 10 i Uskoj ulici 7, planiran je kao jedini centar za posjetitelje u široj regiji, koji će objediniti turističko-informativnu djelatnost, kulturne i edukativne sadržaje te uslužne djelatnosti. Uz Turističku zajednicu Grada Varaždina, kao prijavitelja, u realizaciji projekta, ali i u daljnjem upravljanju centrom za posjetitelje, kao partneri sudjeluju Koncertni ured Varaždin i Tehnološki park Varaždin.

{gallery}varazdinska kuca{/gallery}

Komentari