jednaka šansa za sve

Projekt "Veliki za male" pokazao se uspješnim - raspisan je i novi natječaj za pomoćnike u nastavi

Objavljeno: 21.06.2016. 10:34

Zadnja izmjena: 21.06.2016. 10:49

Održana je završna konferencija projekta „Veliki za male“ koji osigurava pomoć učenicima s teškoćama da jednostavnije prate redovnu nastavu. Projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna  financira se 92% iz Europskog socijalnog fonda, dok ga s 8% financira Varaždinska županija.

Radi se o djeci s raznim oblicima teškoća, neki teško pišu, neki teško slušaju ili se teško kreću, a zato su tu pomoćnici u nastavi da im olakšaju dan u školi i praćenje nastave. U projektu trenutno sudjeluje 61 učenik u osnovnim i srednjim školama te 60 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik. - Drago mi je da smo ovim projektom pružili mogućnost jednakije šanse za učenike koji imaju posebne potrebe i osobito nas veseli činjenica da su se i sami pomoćnici jako dobro snašli u nastavi." - izjavio je dožupan Kišić, a dodaje da je u ovom trenutku već raspisan natječaj za pomoćnike u nastavi.

Nevenka Turščak, majka djeteta s posebnim potrebama koji je dio ovog projekta objsnila je da se projektom pojačava socijalizaicija učenika u razredu te da se radi na senzibilitetu ostalih učenika i profesora koji rade s takvom djecom. - Djeca se osjećaju prihvaćenija, nema više odbačenosti i izoliranosti, a kako su dobila svoje pomoćnike mislim da im je puno olakšalo i praćenje nastave. - dodala je.

Svrha ovog projekta jest učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola pružiti i odgovarajuću potporu u vidu pomoćnika u nastavi, kako bi se osigurali uvjeti za unapređenje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. 

 

 

Komentari