problemi na tržištu rada

ZAŠTO RADIJE NA BURZU? Gotovo 600 otkaza u siječnju dovelo do novog porasta nezaposlenosti

Objavljeno: 16.02.2017. 18:50

Zadnja izmjena: 16.02.2017. 19:02

Prvi puta nakon dužeg perioda došlo je do porasta nezaposlenosti u našoj županiji. Iz podataka HZZ-a može se iščitati da je uzrok povećan broj otkaza podijeljenih u siječnju.

I dok se broj otkaza obično kreće oko 450 mjesečno, prošli ih je mjesec zabilježeno točno 599. Tako je broj nezaposlenih povećan u gotovo svim ispostavama, osim u Cestici, gdje se broj nezaposlenih smanjio za 5 osoba. 

Muškarci na udaru

Najveći porast zabilježen je u Ivancu - tamo je sada 46 više nezaposlenih. Gledano u postotcima, u siječnju je najgore prošao Novi Marof, u kojemu je nezaposlenost porasla 5%. Ludbreg je dobio 15 a Varaždin 18 osoba više na Zavodu.

Jedna od specifičnosti prošlog mjeseca jest i u tome što su muškarci bili na udaru puno više od žena. I dok je broj nezaposlenih muškaraca povećan za 4,2% u odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih žena čak je neznatno smanjen za 0,2%. Tako je sada gotovo jednak broj nezaposlenih po spolu - 2585 žena i 2576 muškaraca.

No, i dalje je velika razlika među onima s fakultetskim diplomama - na 273 nezaposlena muškarca dolazi čak 511 nezaposlenih žena. Broj visokoobrazovanih žena tako se čak i blago povećao u odnosu na prethodni mjesec, kad ih je bilo 508.

Više radnih mjesta, ali kakvih...

Sve postaje još čudnije kad uvidimo da je došlo do znatnog povećavanja slobodnih radnih mjesta. Njih je sada 988, što je za 216 mjesta više nego u prosincu prošle godine. Najviše se traže šivači/šivačice - njih čak 120. Nakon dužeg vremena među prvih 10 najtraženijih mjesta nema nijednog s fakultetskom diplomom. 

Drugim riječima, kod nas se i dalje najlakše možete zaposliti kao radnik na proizvodnoj liniji ili kao čistačica ili u trgovini. Dodajmo tome i podatak kako je broj osoba bez radnog iskustva na Zavodu smanjen za 7,6%. I time postaje jasno kakav se profil radnika kod nas traži - a može se lako i nazrijeti o kakvim se ponudama radi po pitanju plaće, uvjeta rada i sličnog. Stoga nekako i ne čudi porast broja otkaza, kao i manjak interesa nezaposlenih za slobodna radna mjesta.

Komentari