autorska prava na narodna djela

ZAMP odgovorio na kritike zbog 'harača' Folkofoniji: pročitajte njihovo objašnjenje zbog čega su uzeli 3073 kn

Objavljeno: 25.10.2016. 18:38

Zadnja izmjena: 25.10.2016. 18:38

Foto: Arhiva

Na naš nedavni članak o naplati autorskih prava od izvođača na ljetošnjoj Folkofoniji javio se sa svojim službenim priopćenjem i ZAMP. Lijepo je znati da nas čitaju i prate, a ovdje ćemo prepričati najvažnije točke iz njihovog dopisa.

>>ZAMP-ov harač zahvatio i naše folkloraše - čija su autorska prava na narodne pjesme i plesove?

Kao prvo, tumače ZAMP-ovci, nema naplate KUD-ovima kad javno izvode tradicionalna narodna djela u izvornom obliku. No, ukoliko su djela obrađena - u smislu promjene glazbe, koreografije ili teksta - onda dolazi do naplate, kako u tekstu stoji, simbolične naknade. Tako se, primjerice, za do tri nastupa godišnje u vlastitoj organizaciji naplaćuje 300 kuna, za 4 do 6 nastupa 600 kn, a za više od 7 nastupa KUD plaća 900 kuna - naravno, plus PDV. Taj novac, prema objašnjenju iz ZAMP-a ide samim koreografima i aranžerima. KUD-ovi, pak, mogu konkurirati na ZAMP-ov natječaj "Tradicional" kojim se jednom godišnje dijeli novac nezavisnim projektima tradicijske glazbe.

- Nitko do sada nije imao prigovora na sustav, a svakako ćemo i dalje u duhu te dobre suradnje koja traje već godinama, razmotriti i sve prijedloge KUD-ova i njihovih krovnih organizacija. - stoji na kraju priopćenja ZAMP-a.

Komentari