aktualna tema

Reformisti o demografskoj obnovi - Čačić rješenje vidi i u novim vrtićima i institutu dadilja

Objavljeno: 23.03.2017. 16:37

Zadnja izmjena: 23.03.2017. 16:37

Na današnjoj zagrebačkoj konferenciji za medije Narodne stranke – Reformista bilo je riječi o demografskoj obnovi Hrvatske, za koju Reformisti smatraju da je najvažnija hrvatska nacionalna tema, a javnosti se uz ostale članove, obratio i predsjednik stranke, Radimir Čačić, stoji u priopćenju Reformista.

- Nakon minimalnih pomaka koje je postigla Milanovićeva vlada i demagoških lutanja na razini predizborne poruke od 1.000 eura po rođenom djetetu HDZ-ove i Mostove Vlade, barem na formalnoj razini napravljen je pomak dodavanjem u naziv ministarstva demografsku obnovu (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).  – rekao je Čačić.

Čačić ističe kako na demografsko stanje nacije utječe niz čimbenika, a jedan od najvažnijih čimbenika je udio djece koji pohađaju vrtić, po čemu je, kako kaže, Hrvatska na samom europskom dnu dok razvijene europske zemlje imaju pokrivenost od 90 do 99,5%.

Za usporedbu, napominje Čačić, Hrvatska je na 56% pokrivenosti, a Varaždinska županija 46%, pri čemu je, kako kaže, problem posebno naglašen u županijama kakva je Varaždinska, koja ima najveću zaposlenost žena.

Rješenje ovog problema Čačić vidi u nacionalnom programu ubrzanog plana pokrivenosti skrbi za djecu i to: 'Ne samo kroz promjenu radnog vremena o čemu govori Vlada, već i putem cjelovitog programa izgradnje novih vrtića u koordinaciji ministarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave, primarno iz sredstava Europskih fondova, uređenje vrtića kroz program energetske obnove, kao i maksimalnu afirmaciju instituta dadilja.'

 

Komentari