Revizija: Gradu Varaždinu najveći dužnici Varteks i Zagorje-Tehnobeton

Objavljeno: 28.09.2014. 08:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Dragutin Kliček

Nakon što je Državna revizija pročešljala financijsko poslovanje, Gradu Varaždinu dala je uvjetno mišljenje.

Ono što je Državnoj reviziji, a potom i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Varaždina zapelo za oko, jesu nenaplaćena potraživanja s osnove komunalnih doprinosa. Prema podacima koje smo dobili iz Grada Varaždina, ukupna potraživanja po komunalnoj naknadi iznose više od 20 milijuna kuna.

S 30. lipnja ove godine, ukupna potraživanja Grada Varaždina na osnovi komunalne naknade iznose 20.452.827,20 kuna – odgovorili su iz Grada. Od tog iznosa, na pravne osobe odnosi se nešto više od 16,6 milijuna kuna, dok fizičke osobe Gradu duguju 3,7 milijuna kuna. Iako je gradonačelnik Goran Habuš na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća rekao kako nije vrijeme za vrijeme za naplatu potraživanja i "treniranje strogoće", jer se mnoga potraživanja ne mogu naplatiti zbog toga što su tvrtke u predstečajnoj nagodbi ili pred stečajem, pokrenuta je prisilna naplata u iznosu od 10,4 milijuna kuna.

- Od tog iznosa prisilnu naplatu prema pravnim osobama pokrenuli smo u iznosu od 8,9 milijun kuna, dok je kod fizičkih osoba prisilno pokrenuta naplata u iznosu od 1,5 milijuna kuna – saznajemo iz Grada Varaždina.

Najveći neplatiše s osnove komunalne naknade su neke od najvećih varaždinskih tvrtki. Varteks koji je u predstečajnoj nagodbi, kao i Zagorje-Tehnobeton. Prema dostupnim podacima, najveći pojedinačni dug odnosi se na Varteks d.d. Varaždin koji je u predstečajnoj nagodbi i Zagorje Tehnobeton nad kojim je pokrenut postupak predstečajne nagodbe. Zatim, tu su Alpe Adria Varaždin d.o.o. i T7 VIS d.o.o. Varaždin koji se nalaze u postupcima povodom žalbe. Hoće li Grad Varaždin moći naplatiti svoja potraživanja s osnove komunalne naknade, ostaje neizvjesno, jer su svi najveći dužnici ili u predstečaju, ili stečaju ili postupcima žalbe.

Uglavnom možemo reći da su kod svih pojedinačno najvećih dužnika i pravnih i fizičkih osoba izdana ovršna rješenja ili su u žalbenom postupku ili se subjekti nalaze u predstečajnoj nagodbi odnosno u stečaju – rečeno je iz Grada Varaždina.

Komentari