Sajam poslova: 650 ponuđenih radnih mjesta izazvalo gužvu među nezaposlenima

galerija-images/Sajam poslova 2014

Objavljeno: 28.10.2014. 13:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

U prostorijama Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin u Kukuljevićevoj ulici danas se održava sedmi po redu Sajam poslova, u organizaciji Hrvatsko zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

Ove se godine nezaposlenim osobama i tražiteljima posla predstavlja 25 tvrtki s velikim brojem ponuđenih slobodnih radnih mjesta.

- To su sve tvrtke koje u punom smislu riječi imaju potražnju za zaposlenicima i na ovom Sajmu poslova želimo uspostaviti partnerski odnos između poslodavaca i potencijalnih zaposlenika. S jedne strane poslodavci će vidjeti kakva se radna snaga nudi, a s druge strane naši nezaposleni će vidjeti kakva se radna mjesta traže. Dobra je vijest što, iako ovo nije veliki prostor i netko bi možda rekao da 25 poslodavaca nije mnogo, samo iz Varaždinske županije imamo danas ponudu za 300 radnih mjesta te iz tvrtki iz drugih županija, iz primorskog kraja, kao što su Plava laguna i Istra turist, koje trebaju radnike u turizmu i ugostiteljstvu, nude 350 radnih mjesta. Dakle, 650 radnih mjesta, što mislim da je solidan broj za ovakav jedan manji oblik Sajma poslova, kakav smo ove godine organizirali - rekla je ovom prilikom Jasenka Hutinski, predstojnica varaždinskog Područnog ureda HZZ-a.

{gallery}Sajam poslova 2014{/gallery}

Među nezaposlenima koji su u redovima čekali na ulaz u podrumske prostorije u kojima se Sajam poslova održava, bilo je i mlađih osoba, tek nedavno upisanih u evidenciju HZZ-a, ali i onih dugotrajno nezaposlenih.

- Teško je u ovo doba doći do kvalitetnog posla. Imam 42 godine, završila sam fakultet, a nikad u struci nisam radila. Sad ćemo vidjeti što nude, a očekujem bolje dane - rekla je nezaposlena diplomirana inženjerka agronomije.

- Očekujem ovdje na sajmu pronaći poslodavca kod kojeg ću naći posao. Tražim posao u struci, završila sam hidrotehniku na Geotehničkom fakultetu. Nezaposlena sam tri mjeseca, šaljem molbe, ali nema odgovora, a nema baš niti natječaja - o svojem je iskustvu rekla Kristina Zajec.

- Evo, predala sam molbu pa očekujem i neke rezultate. Nezaposlena sam mjesec i pol, a posao tražim u tekstilnoj struci, za šivača, jer mislim da se to najviše nudi i veća je potražnja za njima - istaknula je jedna od velikog broja nezaposlenih osoba.

- Nadam se da ću naći posao. Tražim bilo što, samo da radim. Po struci sam medijski tehničar, a na burzi sam mjesec dana - napomenuo je nezaposleni mladić.

- Očekujem neki pomak. Po struci sam tehničar cestovnog prometa, ali ne tražim samo to, već širi spektar poslova. Ovo je moj prvi Sajam poslova. U ovih sedam godina koliko sam nezaposlen predao sam puno molbi, a vidjet ćemo što će biti od ovog Sajma poslova - riječi su jednog od onih koji su dugotrajno nezaposleni.

U sklopu Sajma poslova održale su se i radionice o samozapošljavanju te mogućnostima zapošljavanja kroz EURES mrežu (mreža javnih službi za zapošljavanje država članica EU, EGP i Švicarske), kao i okrugli stol "Obrazovanjem do zaposlenja".

- Odaziv na radionice je odličan. Na radionici o samozapošljavanju čak se tražilo i mjesto više tako da upućujemo one koji možda danas nisu uspjeli doći na red da prate raspored radionica na Zavodu za zapošljavanje te se prijave za neku od naših sljedećih radionica. Također, interes za radionice o zapošljavanju u Europskoj uniji je uvijek velik pa je tako i danas. Inače, svi oni koji se prijave za radionice o samozapošljavanju već imaju neku svoju ideju. Nekima je cilj malo razjasniti tu ideju, vidjeti pravne oblike otvaranja vlastitog posla i dobiti neke jasne smjernice te vidjeti kakve su mogućnosti za dobivanje poticaja od strane Zavoda za zapošljavanje - rekla je stručna savjetnica Marijana Dodigović iz Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri.

{gallery}Sajam poslova 2014 - 2{/gallery}

Podršku održavanju Sajma poslova i ove je godine dao Grad Varaždin, stoga je sajam posjetio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Varaždinska županija i Grad Varaždin ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj. Činjenica je da je u prvih devet mjeseci ta stopa padala, dakle zaposlenost nam je sve veća, nadam se da će tako ostati i do kraja godine, ali evo, vidi se po interesu za ovaj sajam da jako puno naših sugrađana još traži posao. Ovo je dobra prilika, s obzirom na velik broj radnih mjesta koja su prezentirana na ovom Sajmu poslova i nadam se da će svi oni koji traže posao ovdje ga i naći - rekao Habuš.

{gallery}Sajam poslova 2014 - 3{/gallery}

Sajam poslova održava se u prostorijama Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin (Ulica Ivana Kukuljevića 13) te u prostoru Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri (Ulica Ivana Kukuljevića 12), u vremenu od 10 do 15 sati.

Komentari