18. obljetnica nečuvenog zločina

Samo u protekle 4 godine u našoj je županiji zabilježeno čak 800 slučajeva nasilja nad ženama

Objavljeno: 22.09.2017. 16:58

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 16:59

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojim se obilježava uspomena na stravično ubojstvo u zagrebačkoj sudnici kad je nasilni muž ubio svoju suprugu i još dvije žene.

Povodom toga u Županijskoj palači održana je javna tribina koju je organizirao Centar za socijalnu skrb Varaždin, na kojemu su se okupili istaknuti stručnjaci, političari i predstavnici policije.

Prisutne je pozdravila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević istaknuvši kako je ova tribina od iznimne važnosti, jer su, nažalost, žene danas izložene svakodnevnom psihičkom, fizičkom, seksualnom, ali i ekonomskom zlostavljanju i maltretiranju.

- Šokantni su podaci da policija intervenira čak 45 puta u tijeku dana zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom to se penje čak i do 60 intervencija na dan. U posljednjih desetak godina ubijeno je tristotinjak žena i to od ruke bliskih osoba od kojih su godinama trpjele nasilje. - iznijela je podatke Martinčević.

Predstojnik Centra za socijalnu skrb Siniša Česi govorio je o radu sa žrtvama nasilja i o radu s počiniteljem nasilja, te pri tom istaknuo kako je broj prijava nasilja veći u odnosu na prijašnje godine.

-  U Varaždinskoj županiji je senzibiliziranost prema nasilju u obitelji velika. Puno radimo na prevenciji i jedna smo od rijetkih županija koja provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, a isto tako radimo i sa žrtvama nasilja u okviru Županijskog crvenog križa. Nije dovoljno kazniti počinitelja, jer on se na kraju  uvijek vraća svojoj obitelji – napomenuo je Česi.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Nebojša Buđanovac istaknuo je da, uz krizne intervencije, pružaju i podršku žrtava nasilja nakon što prođu nasilje i to kroz davanje psihološke prve pomoći, psihološko socijalne pomoći, psihoterapijske te pravne pomoći.

- U četiri godine smo imali više od 800 slučajeva nasilja. Radimo na svim psihološkim razinama i vrlo često imamo posla sa žrtvama koje su neposredno prije naših susreta bile izložene nasilnom činu. Osoba je često u stresu i prije svega moramo znati kako osobu smiriti da ne eskalira, a tek onda se može razgovarati o nekakvom trajnijem tretmanu pomoći koji pruža Obiteljski centar, s kojim se stalno nadopunjujemo – pojasnio je Buđanovac. Na kraju je predstavnik PU varaždinske Mario Medenjak izrazio nadu da će ova tribina doprinijeti tome da policajci imaju manje posla s nasilnicima, te da će se više moći posvetiti problematici kriminaliteta i općem stanju sigurnosti.

- Što se tiče obiteljskog nasilja, imamo pad broja slučajeva, ali nas još uvijek brine sve veći broj recidivista koji se bilježe kao počinitelji nasilja u obitelji i bojim se da policija nema načine na koje bi tu problematiku riješila – naglasio je Medenjak.

Komentari